WiFi + WiMax

WiFi – Rangkaian internet tanpa wayar. Digunakan biasanya di sesebuah organisasi, premis perniagaan, IPT atau di rumah.

WiMax – Rangkaian broadband seperti Celcom 3G.

Dipendekkan cerita, saya menggunakan Wimax sebagai talian internet saya di rumah. Dan untuk memudahkan kerja tanpa perlu memasang kabel dari alat Wimax ke komputer/laptop, saya telah setup WiFi. Ini gambarnya:

wifiwimax

Dengan adanya WiFi, saya boleh mengakses Internet sama ada dari dalam atau luar rumah sekitar jarak 200 meter jauhnya tanpa menggunakan walau seinci kabel.

*Harga router (yang warna putih tu) dalam RM95.00. Harga router bergantung kepada jenama. Wireless Router inilah nadi utama kepada WiFi.

**Untuk guna WiFi, laptop anda perlu wireless enabled atau PC anda perlu ada wireless device.

Saya tak dapat nak ulas lebih lanjut sebab saya bukanlah tahu sangat hal ini. Saya hanya tahu setup saja, tapi nak explain susah sikit. πŸ˜€

Sekian. Sekadar perkongsian.

ps. Jualan Pakej 101 masih lagi dibuka. Sila klik di sini.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

15 thoughts on “WiFi + WiMax

  1. Mungkin wimax nie baru, so…mmg xnampak masalahnya lagi. Lagipun penggunaannya belom lagi meluas. Kita tengok tengok nnt akan datang cmne. Arap xterjadi sama cm celcom broadband contohnya…mula2 aja ok. Arap xdela…cmtu kan….Aku pun ada berkira-kira gak nak sambar Wimax nie, kalau dah sampai kat kaw aku….

  2. Salam bro Zul,

    Wah.. Makin mantop.. Laju mencanak la nie internet.. πŸ˜€

    Hebat.. πŸ˜€ Apa pun, semoga terus success dlm perjalanan ebiz bro..

    Doakan kejayaan saya juga nah.. πŸ˜€

    1. Mudah je. Ikut manual bak kata titan. Cuma ada kena setting security lah sikit. Kalau tak set secure tu, masaklah orang2 sebelah rumah curi line. πŸ˜€

      Wimax tu pulak just plug and play je. Pasang (sambung kabel ke laptop), siap.

      Tapi untuk WiFi kan, sambung kabel dari alat Wimax tu ke router. Itu sahaja.

  3. salam,
    Saya pernah cuba w1max + wifi macam zul buat sebelum CNY hari tu mula-mula ok, hampir saya mengambil keputusan untuk tutup streamyx saya.

    Tapi waktu CNY 2 hari tidak boleh online dengan w1max. Asyik lampu merah jer. memaksa saya memulangkan semula modem dan tak jadi nak terus guna w1max. Nasib baik belum 15 hari lagi pakai.

    Lagi pun bila dikirakan semula kos dgn warranty yang hanya setahun dan harga modem jika rosak selepas tamat warranty, saya rasa lebih baik saya terus menggunakan streamyx. lagi pun dah lebih 2 tahun pakai streamyx, ok ja. Tak ada masalah.

    1. Streamyx memang Ok. Yg tak Ok adalah Celcom Broadband. πŸ˜€

      Wimax adalah alternatif kepada celcom broadband dan kepada mereka yg tak mahu pakai line telefon. Saya kalau diberi pilihan streamyx dan wimax, saya akan pilih streamyx. Cuma kelebihan wimax adalah ia tak perlu line. Harganya pula kalau yang Pakej Plus baru dalam RM99.00.

      Apa pun, depends kepada keperluan masing2. So far saya kat sini tak ada masalah sangat dgn Wimax. Ia masih baru dan coveragenya tak banyak tempat. Kalau kena tempat, memang tak ada masalah.

  4. Bro.. Celcom broadband mcm dah OK je.. Semalam aku dpt la update blog dgn lancar.. Friendster dgn yahoo mail pon dah blh masuk.. Tp advertlets je yg sangkut.. Ke advertlets yg probe?

  5. Wimax ni memang bagus sbab dalam kenderaan bergerak pun penggunaannyer tak ganggu. Tapi bagi saya sepatutnya sewa bulanan lebih murah berbanding talian cable dan tak perlu menggunakan option untuk kita pilih berapa kelajuan yang kita nak.

    Rasa memang geram jugak pasal ada beberapa option ni.

    Teknologi ni memang bagus tapi tak patut kerana wimax tak perlu pencawang macam 3.5g, tumpang kat tiang letrik, bangunan pun boleh macam wifi punya router.

    Apa pun memang bagus teruskan support maby makin ramai penggunaan fix bayaran dan dapat kelajuan maksimum tak payah nak pilih-pilih berapa laju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *