Home » Perniagaan Internet » Versi Terbaru WordPress : 2.0.6

Versi Terbaru WordPress : 2.0.6

Mungkin anda belum tahu bahawa dalam 6 hari yang lepas, wordpress.org telah mengeluarkan versi 2.0.6 yang mana kata mereka:

  • The aforementioned security fixes.
  • HTML quicktags now work in Safari browsers.
  • Comments are filtered to prevent them from messing up your blog layout.
  • Compatibility with PHP/FastCGI setups.

Kata mereka lagi, versi 2.0.6 ini adalah “last release” sebelum hadirnya versi 2.1 yang masih dalam peringkat beta dan akan dikeluarkan kelak.

Jadi, anda bolehlah download di http://wordpress.org/download dan upgrade sistem blog wordpress anda. Saya belum upgrade lagi sebab belum sempat.

Bagi anda yang sudah biasa meng-upgrade versi, ia adalah satu kerja yang mudah sahaja. Begitu yang newbie, caranya amat mudah: hanya overwrite file wordpress di server sahaja! ;) Namun secara berlangkah adalah:

1. Backup database (guna phpmyadmin atau fungsi backup di cpanel)

2. Backup file wordpress dan .htaccess (download ke hard disk pc anda guna FTP program)

* Langkah 1 dan 2 di atas adalah langkah persediaan sahaja jika ‘something wrong’ berlaku

3. De-activate semua plugins

4. Upload (overwrite) file-file wordpress di server

5. Activate semula plugins yang anda gunakan

6. Siap

Sumber: http://wordpress.org/development/2007/01/wordpress-206/

P.S Tidak tahu membina blog? Mungkin ebook ini membantu anda: Klik Di Sini.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

commentscomments

  1. Galadriel says:

    Zul, dah dapat email dari Akak tak? Nak minta tolong something. ;)

  2. aidil says:

    slm ari tu ade terbace paypal zul tulis kot x igt kt blog sape..tp kat blog zul x de ke psl paypal tu thx

  3. ezrul says:

    Slm,sya da upgred wordpress ikut panduan yg zul berikan..blog zul ni mmg byk informasi bgna.thnx a lot zul:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

CommentLuv badge

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.