vCard Perniagaan Internet

Hmm, topik ni santai jer. Saja layan topik yang dibuka oleh Shuth.

Pendek kata, ni kerja tag menge-tag jer ni. Shuth telah ‘tag’ saya agar saya buat apa yang dia buat. Kiranya kalau dia dah cuit saya, saya kena buatlah. So, saya nak tag juga 5 orang kat sini. Before that, boleh rujuk post Shuth, klik di sini.

Then, ini vCard (virtual card) saya:

tag.gif

Saya bukan pakar design, tu jer lah yang dapat saya lakukan. Design di atas adalah design sebenar kad bisnes saya yang saya gunakan sekarang. Tapi, tak ada lah gambar kit blogger dan juga sign SmartZuL tu.

Jadi, kepada 5 orang yang saya tag ni, anda kena buatlah juga vCard untuk anda yer. Tapi, jangan paksa diri, benda ni santai dan main-main jer. πŸ™‚

Sham RajaAdsense: http://rajaadsense.com/blog –> Sibuk nak launch ebook baru dia tu

Jebat MesraInternet: http://mesrainternet.com/blog –> Ehem, sibuk2 dia ada projek besar tu πŸ˜‰

Adly Jom Berniaga: http://blog.jomberniaga.com –> Bakal jutawan!

Fai Flarebiz: http://fai.immalaysia.com –> Orangnya hebat, tak kenal erti putus asa. πŸ™‚

PrinceQ: http://princeq.com –> Jejaka hensem. Nampaknya ada skill design juga dia tu.

Kepada Shuth, thanks sebab tag saya. πŸ˜‰ Hajatnya nak tag Shuth balik.. hehe..

Apa-apa jerlah yer post ni. Layan jer lah yer. Apapun, vCard juga sama seperti kad bisnes biasa. Cuma, cara gunanya itu perlu dipersoalkan. Letak kat blog? Send ke emel kawan2? Dan suruh diaorang jadikan wallpaper kat pc? Atau suruh mereka print sendiri? πŸ™‚

Wassalam.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

21 thoughts on “vCard Perniagaan Internet

  1. Pingback: diari seorang usahawan internet
  2. Haha, Amanz, memang best project ni.. Tag-mengetag. πŸ˜‰ Tapi ‘kejam’ sikit la tag orang tak bagitahu dulu.. πŸ˜€

    Labanon, cepatnya siap! Tercabar yer… πŸ˜›

  3. Ya.. saya memang dah ada kad bisnes Zul tu masa kat bengkel UKM tempoh hari. Hem.. memang macam ku pernah lihat πŸ˜† .

  4. Arrgghhh..Oh tidak! Q telah di tag oleh brother SmartZul !! Hahaa..Naik laa saham Q pasni..hehe.. πŸ˜† πŸ˜›

    Nak kene design lawa2 ni! Nak ‘tewas’kan abg zul & labanon pny vcard (erkk! mampu ker Q nk kalahkan dorg ni!?)..ho ho ho.. :mrgreen:

  5. asmkm Zul. Tak sangka juga idea saya post tempohari di Wang Cyber mendapat sambutan hangat πŸ˜€ , sekarang dah sampai ke tahap “tag-mentag” kengkawan yang lain. Idea vCard ni berpunca dari saya sendiri yang mahukan kelainan selain digital signature. Nasib baik takde orang tag saya, sebab saya tak tau nak buat design! copywriting boleh le… πŸ™‚

    1. ohohooo… di sini rupanya bermula vcard. memang cantik dan menarik lagi tertarik… banyak kerja pulak laa nak buat tag-mengetag dengan vcard nih. vcard bisness…

  6. Pingback: Panduan & Kaedah Perniagaan Internet » Virtual Card Perniagaan Internet + Peluang Menambah Kenalan
  7. Wah.. Nanti saya siapkan vcard tu secepat mungkin..

    PS: Lawa le card zul.. Tp kalau tgok kad betul2 lagi lawa πŸ™‚

  8. Pingback: VCard Fai | Permulaan Post di Dunia Fai (Mohd Faisal)
  9. Pingback: Blog Internet Melayu » This is My Business Card
  10. Pingback: My vCard……yang ‘kureng’! « Prince Q
  11. saya memang teruja dgan blog saudara zul & perniagaan internet. Apatah lagi bila terbaca artikel Ah KAu. macam terkena je. Mana tidaknya, makin hari makin kurang life sebenar kita. Asyik kerja2 dan hutang2
    Apa nasihat Zul bagi yang berminat menceburi bidang ini.
    T/kasih kalu saudara Zul reply

    TQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *