Usahawan Internet VS Usahawan Konvensional : Apa bezanya?

Pada kali ini, saya ingin menyentuh sedikit perbandingan di antara usahawan internet dan usahawan konvensional. Apakah bezanya di antara dua kategori ini? Banyak bezanya bahkan tidak kurang juga banyak persamaannya.

Perbezaan yang paling ketara adalah cara usaha atau perniagaan yang dilakukan. Usahawan internet melakukan di depan komputer, menggunakan kuasa internet dan kebanyakan perkara dilakukan oleh sistem (automatik). Maka, usahawan internet lebih banyak masa yang terluang untuk perkara-perkara yang lain seperti bersama keluarga, sosial atau apa sahaja. Berlainan pula dengan usahawan biasa ataupun offline, mereka perlu mengejar masa, kerana mereka perlu bersesak-sesak di jalan raya, perlu menepati masa, perlu berdepan dengan pelanggan, dan bermacam lagi. Sebaliknya usahawan internet hanya menggunakan emel, online chatting, support forum, newsletter dan lain-lain teknlogi untuk berkomunikasi dengan pelanggan.

Namun, bukan itu yang saya ingin tekankan pada kali ini. Tidak kisahlah anda menjadi usahawan siber ataupun offline sekalipun, ia tetap memerlukan usaha yang kuat, komitmen, kesungguhan, kerajinan, ilmu, strategi dan pelbagai lagi aspek yang lain. Inilah persamaan yang saya maksudkan. Walaupun menjadi usahawan internet itu lebih mudah, cepat dan rendah risikonya, namun jika anda tidak membuat perancangan, lemah di dalam mengatur strategi, tidak mengoptimumkan penggunaan ‘tools’ dan lain-lain, maka hasil yang akan anda dapat adalah tidak memuaskan.

Pendek katanya, ciri utama di dalam usahawan internet dan usahawan konvensional adalah sama sahaja seperti yang saya nyatakan di atas, iaitu adanya ciri pengurusan yang baik, istiqamah, tidak berputus-asa, belajar perkara yang baru dan pelbagai lagi. Itulah jiwa dan sifat dalaman pada seorang usahawan sepanjang zaman.. Berbaliklah kepada erti usahawan yang sebenar, insyaAllah anda akan menjadi usahawan internet yang berjaya. 😉

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

12 thoughts on “Usahawan Internet VS Usahawan Konvensional : Apa bezanya?

  1. betul tu. ada orang menggunakan internet sebagai salah satu kaedah untuk memasarkan produk sama seperti mail order. ada pulak yang terus menggunakan internet sebagai perniagaan. ada pulak internet marketer yang menggunakan conventional media sebagai pemangkin. jadi sebenarnya, semua ni saling berkaitan dan banyak yang perlu dipelajari. Sampai mati pun tak habis kalau nak belajar. hehehe.

  2. Yups, yang online tetap guna offline, yg offline tetap guna online.. Dan usahawan internet atau usahawan konvensional ada kelebihan masing2, namun tetap ada persamaan spt yg saya tulis di atas termasuklah satu perkara yang amat penting juga.. PERSONAL TOUCH. Nak tak nak kita juga perlu berjumpa dengan orang ramai sebab komunikasi antara manusia secara bersemuka lebih berkesan.. Hanya pendapat saya.. 🙂

  3. Tujuan sama , platform berbeza. lebih mudah sekarang ni sebab ada teknologi, boleh guna mesengger, sms, boleh call dari desktop kat rumah ke handfon atau fon biasa. 😐

  4. btl tu pyan,
    tujuan sama iaitu dapat keuntungan…
    bezanya?
    rasa sama je…
    online ada juga guna offline utk promosi…
    offline ada juga guna online utk buat promosi…

    han

  5. cara yang berbeza, untungpun dah tentu berbeza. cara nak mulakannya pun dah tentu berbeza. namun perniagaan tetap perniagaan yang perlukan modal untuk bermula… modal duit atau modal tenaga kerja diri sendiri…

    1. perniagaan offline juga memerlukan promosi di online…
      di sini baru boleh kembang kan lagi perniagaan kita…
      semakin banyak cara promosi, semakin besar lah pasaran kita…

      han

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *