Ingin Menukar Fokus Bidang Perniagaan?

Tidak dinafikan, kita mudah tergiur melihat orang lain berjaya dalam bidang mereka. Ada yang amat berjaya dalam Clickbank, Ebay, lelong, produk digital, affiliate, produk fizikal dan sebagainya, berbanding bidang yang kita lakukan. Lantas mungkin wujud keinginan menukar bidang/model perniagaan.

Bagaimana cara mengawal perasaan dan keinginan mahu menukar bidang?

Perkataan berkuasa: “BAGAIMANA”

Tanya pada diri, BAGAIMANA kita dapat tingkatkan keuntungan perniagaan sedia ada kita sekarang? Dari situ akan tersenarai banyak cara untuk kita lakukan.

Jika perkataan BAGAIMANA itu tidak menghasilkan jawapan, boleh dahulu bertanya MENGAPA. Mengapa kita masih di takuk lama? Mengapa kita masih berdiri di tempat yang sama? Pastikan soalan mengapa itu mengarah kepada persoalan BAGAIMANA, agar kita tahu tindakan yang perlu diambil.

Mana-mana bidang, selagi kita memasuki pasaran yang betul, selagi itu tetap ada rezeki. Jadi setiap kali ada rasa mahu menukar bidang ataupun putus asa, teruskan bertanya pada diri sendiri, bagaimana mempertingkatkan diri dan kemajuan bisnes.

Terus melangkah ke hadapan! 🙂

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

2 thoughts on “Ingin Menukar Fokus Bidang Perniagaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *