Tip Perniagaan Perabot: Meraih keyakinan pembeli

Saya menerima satu soalan melalui blog ini, namun penanya memberikan emel yang silap. Akibatnya emel balasan saya tidak sampai kepadanya. Jadi, saya salin semula jawapan saya di sini.

Walaupun saya tidak pernah terlibat dengan perniagaan ‘furniture’, namun bagi saya, kaedah-kaedah asas perniagaan adalah tetap sama, cuma keadaan sahaja yang berbeza. Kita boleh aplikasikan kebanyakan teknik untuk apa jua jenis perniagaan.

Soalan: “Bagaimana untuk saya menyakinkan pelanggan saya dalam urusan perniagaan furniture?”

Jawapan:

Waalaikumussalam.

Dalam perniagaan furniture, tuan tidak perlu meyakinkan pelanggan, kerana barangan yang mereka akan beli, sudah pasti mereka mahu beli, cuma sahaja adalah mereka akan membeli dengan tuan ataupun di kedai lain. Biasanya
orang yang masuk ke kedai furniture, mereka sudah buat keputusan untuk membeli, cuma mungkin mereka akan survey di beberapa kedai dahulu.

Salah satu cara untuk menjadikan mereka pembeli tuan adalah, layan mereka dengan mesra dan baik. Seboleh mungkin, sebelum mereka sudah masuk ke kedai, mereka sudah tidak sabar-sabar untuk masuk. Sambut mereka dengan senyuman dan berikan kata-kata yang membuatkan mereka rasa dihormati dan dihargai. Di sini mahu tidak mahu, tuan atau pekerja perlu pendai berbual-bual dan melayan pelanggan.

Kemudian, biarkan mereka memegang dan melihat-lihat barang yang mereka mahu beli. Jangan terlalu memerhati mereka sehingga mereka rasa segan.

Akhir sekali cadangan saya adalah, berikan mereka *kad ucapan terima kasih*. Ucapkan terima kasih kepada mereka. Minta mereka isi *nama, no tel dan alamat* dalam satu buku khas (buku tetamu) dan kemudian tulis nama mereka
di atas kad terima kasih tadi. Beritahu kepada mereka, dengan kad itu, mereka dapat diskaun sekian jumlah (contoh: RM10). Sedikit sebanyak, mereka akan menghargai usaha kita itu. Kalau mereka tidak beli apa-apa, mereka
pasti akan beritahu kepada orang lain bahawa kedai tuan selesa untuk berurusan kerana layanan yang baik.

Itu sahaja. Bagi saya, soal harga barang adalah kedua. Layanan adalah yang pertama, termasuklah memudahkan urusan mereka. Contohnya jika mereka tiada transport, pihak tuan boleh hantarkan dengan percuma jika lokasi tidak
terlalu jauh dari kedai.

Kesimpulan:

1. Layanan yang baik dan mesra.
2. Berikan kad ucapan terima kasih kerana mengunjungi kedai.
3. Berikan diskaun untuk mana-mana pembelian.
4. Mudahkan dan percepatkan urusan mereka.

.

smartzul
http://facebook.com/MohdZulfadli.IM

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *