Tip Pembelian Komputer (desktop)

Soalan: “Saya mahu membeli desktop pc yang klon untuk kegunaan anak-anak sekolah menengah dan rendah. Apakah spesifikasi komputer klon yang sangat sesuai dan bajet saya dalam sekitar RM1500 sahaja. Terima kasih.”

Jawapan:

Sukar untuk menyatakan secara spesifik kerana perlu rujuk pada pamplet jualannya. Namun secara asas, utamakan ciri-ciri berikut sesuai dengan keperluan:

  • Ada port USB (untuk kegunaan pen drive, printer dan lain-lain)
  • Sudah dipasang dengan perisian Windows original. Jika tiada, biasanya peniaga akan minta tambah lebih kurang RM400 untuk memasangnya.
  • Sudah dipasang dengan perisian Microsoft Office original yang asas (ada pakej untuk Student). Jika belum dipasang pada pakej komputer yang dipilih, biasanya kita perlu menambah bayaran (sekitar ratusan ringgit).
  • CD-ROM drive
  • Monitor

Untuk mendapatkan komputer klon mengikut bajet tersebut, pilih pakej komputer yang tidak begitu besar spesifikasinya, iaitu yang terlalu canggih. Untuk lebih mudah, pergi ke beberapa buah kedai komputer dan ambil pamplet jualan pakej komputer yang mereka sediakan. Biasanya pada pamplet, mereka sediakan beberapa pilihan pakej mengikut bajet kita.

Jangan terus beli di situ (semasa mengambil pamplet), tetapi balik ke rumah dahulu dan bincang bersama suami / keluarga dan buat keputusan untuk memilih pakej yang mana. Elakkan terpedaya dengan pujukan pekedai pada masa tersebut. Balik ke rumah dan ambil masa sebelum membuat keputusan.

Apabila sampai di kedai untuk membeli pakej tersebut, tanya penjual jika ada sebarang soalan, terutama spesifikasi-spesifikasi di atas. Minta diskaun jika mahu, ataupun ‘free gift’.

Andaikata keperluan kita tiada dalam pakej (seperti pemasangan perisian Windows), biasanya kita perlu menunggunya sekejap, ataupun biasanya mereka akan membuat penghantaran terus ke rumah setelah komputer siap dipasang.

Itu sahaja yang dapat saya cadangkan.

Terima kasih.

Mohd Zulfadli (SmartZul)
http://facebook.com/MohdZulfadli.IM

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *