Tip menjual ebook dan produk informasi

Jika kita menjual ebook, elakkan menyebut perkataan “ebook” dalam surat jualan ataupun iklan. Sebahagian besar pembeli terutama orang baru tidak tahu apa itu ebook. Dicadangkan kita menggunakan perkataan seperti:

  • Panduan
  • Kursus
  • Pakej
  • dan lain-lain…

Kemudian, pada laman web, nyatakan apakah format atau bentuk panduan itu. Contohnya begini:

“Panduan ini telah disusun dalam bentuk video, audio dan juga file PDF. Selepas pengesahan bayaran dilakukan, pihak kami akan memberikan link download ke emel anda.”

“Panduan ini adalah dalam bentuk file PDF yang boleh dimuat turun (download) terus ke komputer anda, sebaik kami mengesahkan pembayaran anda.”

“Pakej ini adalah terdiri daripada video dan ia dimasukkan dalam CD. CD ini akan diposkan terus ke alamat yang anda berikan.”

Alasan lain menggunakan cara ini adalah kerana, ebook sebenarnya mempunyai pelbagai format. Hatta format .doc juga adalah ebook. Selain itu, dengan menerangkan cara begitu, pembeli akan lebih jelas apa yang mereka akan dapat dan bagaimana mereka akan memperolehinya.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *