Tip Ringkas: Bisnes Vs Produk

Utamakan membina bisnes berbanding produk kerana produk biasanya mempunyai jangka hayat yang pendek, melainkan kita hanya mahu buat duit semata-mata.

Contohnya adalah ebook. Pada awal pelancaran, ia mendapat sambutan tinggi, graf naik mencanak. Lama kelamaan, jualannya akan berkurangan, graf jatuh merudum ataupun paling kurang mendatar.

Jika asas dan tapak perniagaan kita kuat, kita mampu survive untuk satu tempoh yang lama. Jika kita bergantung pada produk, ia adalah satu risiko yang besar.

Apa jua produk ataupun servis yang kita jual, perkara paling penting adalah membina ‘tapak’ (foundation) yang kukuh, agar kita terus dapat bertahan dengan lebih lama.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *