Tip jual ruang iklan di blog

Tip jual ruang iklan di blog

Sediakan servis buat iklan secara percuma kepada pelanggan yang sudah ‘confirm’ untuk mengiklan, walaupun sekadar iklan banner yang ringkas. Tidak semua orang tahu buat iklan banner sendiri dan ada juga yang tidak mahu keluarkan kos mengupah banner (ada juga yang tidak tahu kaedah outsource).

Ada juga mereka yang tidak mahu pening-peningkan kepala, di mana mereka hanya mahu iklan mereka terus berada di blog kita. Biasanya mereka adalah betul-betul usahawan yang tidak mahu ambil tahu soal teknikal.

Saya kerap dihubungi oleh mereka yang mahu mengiklan, tetapi tiada banner yang sesuai dengan slot iklan yang ditawarkan. Jadi jika kita biarkan sahaja mereka, kita telah terlepas peluang untuk jadikan mereka pelanggan yang mengiklan di blog kita.

Potensi pengiklanan begitu besar pada setiap tahun dan ramai usahawan yang mahu mengiklankan produk/bisnes mereka. Tugas kita adalah sediakan satu platform pengiklanan (seperti blog), ‘mencari’ mereka dan mempermudahkan kerja mereka.

Belum ada blog? Hasilkan satu untuk anda dan kemudian buat duit dengan blog itu.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *