Tiga FOKUS Yang Perlu Usahawan Utamakan

Seorang usahawan biasanya terlibat dengan tiga fokus berikut:

  • Fokus 1: Membina sebuah empayar perniagaan
  • Fokus 2: Menjual produk/perkhidmatan.
  • Fokus 3: Membina bidang kepakaran diri.

Fokus 1: Membina Empayar Perniagaan

Ia bermaksud, kita mempunyai sebuah perniagaan yang berdaftar, jenama dan produk yang diniagakan. Ia akhirnya bukan sahaja kita yang uruskan bisnes itu, tetapi ia akan diuruskan oleh orang lain (besistem).

Untuk membina sebuah empayar perniagaan, ia haruslah terus berkembang besar dan sentiasa melakukan inovasi dan pembaharuan mengikut keperluan semasa.

Fokus 2: Menjual Produk

Walaupun kita seorang pemilik perniagaan, kita tidak dapat mengelak daripada melakukan proses menjual. Di mana sahaja kita berada, kita sebenarnya adalah duta kepada perniagaan dan produk kita.

Menjual produk memerlukan seni dan teknik tersendiri. Menjual adalah nadi utama dalam perniagaan kerana dari situlah hasil dalam bentuk wang akan masuk. Proses menjual ini tergabung sekali dengan promosi dan pemasaran.

Fokus 3: Membina Kepakaran Diri

Setiap usahawan digalakkan mempunyai kepakaran tersendiri, sekurang-kurangnya satu topik atau perkara. Ini bagi memastikan, apabila contohnya kita dijemput memberikan ceramah, kita ada kepakaran khas yang boleh dikongsikan kepada orang lain.

Strategi kepakaran ini adalah satu cara mempromosikan bisnes kita dalam senyap. Apabila orang sudah sukakan kita dan mengenali kita, akhirnya mereka akan kenal juga perniagaan dan produk kita.

Kesimpulan

Setiap fokus di atas mempunyai peranan masing-masing, dan semuanya adalah bergerak seiringan dan digunakan pada masa yang sesuai, atau ketiga-tiga sekaligus dalam satu masa.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

One thought on “Tiga FOKUS Yang Perlu Usahawan Utamakan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *