Tiada Orang Beli Produk Anda?

Jika tiada orang yang membeli produk anda atau hanya sedikit sahaja yang membeli, anda perlu menganalisa beberapa faktor berikut:

1. Permintaan (demand)

Adakah ada permintaan terhadap produk tersebut? Atau dalam bahasa lain, ada atau tidak pasaran (market) untuk produk anda itu? Jika tiada, maka amat digalakkan anda menghentikan sahaja penjualan produk tersebut sepertimana saranan Marlon Sanders.

Tiada guna anda berhempas-pulas siang dan malam mempromosikan produk yang tak ada orang mahu membelinya. Biarlah hebat mana pun produk dan laman web anda, namun cuba soalkan, buat apa orang beli jika mereka tidak memerlukannya? Sebab itulah langkah pertama di dalam perniagaan, anda mesti tahu adakah produk yang bakal anda jual itu ada orang mahu atau tidak?

2. Trafik

Sejauh manakah usaha promosi dan pemasaran anda? Konsisten atau tidak? Jika anda malas mempromosi, maka hasil jualan sudah semestinya sedang-sedang sahaja. Tapi jika anda melakukan promosi yang agresif dan konsisten, maka hasilnya sudah tentu lumayan.

Apabila anda melakukan promosi yang konsisten, maka laman web jualan produk akan mendapat trafik yang ramai dan tidak putus-putus. Dua perkara penting yang perlu anda tekankan di dalam penjanaan trafik ke laman web jualan produk ialah:

  • Trafik yang menumpu (targeted traffic)
  • Trafik yang tinggi (huge traffic)

3. Surat jualan yang tinggi kadar penukarannya (High conversion sales letter)

Selain trafik dan faktor produk, sales letter (surat jualan) pada laman web jualan juga wajib dapat membuatkan bakal pembeli berminat dengan produk yang dijual. Soalnya, bagaimana untuk mengetahui surat jualan anda mempunyai conversion rate yang tinggi atau tidak? Dan bagaimana cara mengukurnya?

Tiada cara lain selain anda melakukan kaedah split testing yang mana dipanggil juga sebagai A/B testing. Secara mudah, anda perlu sediakan sekurang-kurangnya dua laman web atau sales letter yang berbeza untuk menguji yang mana satu lebih bagus. Anda boleh merujuk split testing yang telah dilakukan oleh Shuth untuk laman web MasKahwin.com beliau.

Tujuan split testing ini dilakukan adalah untuk mengetahui sales letter yang mana satu yang lebih mempunyai conversion rate yang tinggi. Anda juga boleh membaca artikel yang disediakan oleh SaifulSham di blog mereka untuk melihat contoh hasil split testing.

Jadi, pastikan anda tahu laman web dan sales letter yang anda gunakan adalah benar-benar dapat menukarkan (convert) pelawat kepada pembeli.

4. Tawaran (Offer)

Tidak cukup anda hanya meletak satu pilihan harga sahaja. Sebagai contoh anda menjual satu produk berharga RM300.00. Anda tidak semestinya meminta pembeli membayar terus jumlah tersebut, tapi anda sediakan pilihan bayaran untuk 3 kali bayar iaitu RM100.00 setiap bulan selama 3 bulan. Bayaran adalah melalui kad kredit secara automatik.

Contoh lain pula, anda sertakan bonus untuk produk anda. Biasanya pembeli sukakan sesuatu yang diberikan secara percuma. Beli satu dapat percuma satu. Atau beli produk ini dapat 3 produk lain secara percuma. Inilah dikatakan sebagai tawaran (offer).

Begitu juga dengan cara pembayaran. Sediakan beberapa bentuk kaedah pembayaran seperti kad kredit, online banking dan juga wang pos. Tidak semua orang mampu membuat bayaran dengan satu kaedah sahaja. Jadi, teramatlah rugi jika prospek mahu membeli namun cara pembayaran yang anda sediakan tidak mampu untuk mereka lakukan. Akhirnya mereka tidak membeli.

5. Kepercayaan

Anda membuat bakal pembeli ragu atau percayakan anda? Jika anda betul-betul berniaga, dedahkan siapa anda yang sebenarnya. Ya, walaupun ada mereka yang tetap membeli walaupun tidak mengenali anda, tapi bagaimana mereka yang berminat tapi tidak jadi membeli kerana tidak tahu siapa anda? Anda mesti tahu, ada segolongan pembeli yang ‘ego’ untuk tahu siapa anda sebelum mereka membeli.

Tidaklah bermaksud anda mesti menceritakan di mana anda tinggal, alamat rumah anda, anak ada berapa atau hal-hal peribadi anda yang privasi. Tapi memadailah menyatakan nama anda, kelulusan pendidikan (jika ada), sijil pengiktirafan (jika ada), alamat perniagaan (jika ada premis), gambar, No. Telefon dan pencapaian anda di dalam perniagaan.

Satu lagi cara ialah testimoni. Dapatkan ‘pengiktirafan’ (pengakuan) sama ada daripada pakar-pakar yang berkaitan dengan produk anda atau pembeli produk anda. Biasanya testimoni ini adalah dalam bentuk yang positif mengenai produk atau servis anda. Dengan ini, bakal pembeli akan lebih mudah percayakan anda. Produk yang diakui bagusnya biasanya akan lebih mudah dibeli oleh pembeli baru.

Kesimpulan

Lima perkara di atas adalah di antara faktor yang menjadi penyebab terbesar produk anda dibeli oleh ramai orang atau tidak. Jadi, analisalah perkara-perkara tersebut agar jualan produk anda meningkat dari semasa ke semasa. Yang penting, analisalah secara berterusan untuk memastikan jualan produk anda lebih berjaya dan meningkat dari semasa ke semasa.

.


Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

19 thoughts on “Tiada Orang Beli Produk Anda?

    1. Bagi saya, kredibiliti dan kepercayaan adalah dua benda yang amat berbeza. Kepercayaan ialah apakah perkara yg buat orang percayakan kita? Tak semestinya perlu dikenali ramai, femes dan sebagainya. Tapi kalau ada nama, itu lagi bagus.

    2. Tak perlu.

      Tapi jika cara promotion dan bukti yang bagus ditunjukkan disamping dapat testimoni dari orang yg dipercayai. Ianya dapat membantu 50% penjualan sesuatu barang.

      nama dan kredibiliti perlu. tapi tengok keadaan dan orang la..

  1. perkara mengenai permintaan, traffik, surat jualan, kepercayaan dan tawaran memang penting utk meningkatkan jualan kt. satu lagi saya ingin menambah adalah blog. melalui blog kita boleh membina nama dan juga kredibiliti…

  2. Salam Zul,

    Bagi saya sebab kurang promosi jadi sebab utama produk kita kurang dapat sambutan.Banyak orang mencari tapi tak jumpa kerana sebab ini.Tapi apa pun sebab Zul bagi ni memang perlu dianalisis buat semua IM.

    Thanks Zul

    1. Itu hanya contoh je Labanon utk teknik bayaran ansuran. Terserah nak buat macam mana. Saya tak pernah cuba, tapi kalau tengok video oleh Mike Filsaime, dia kata kebanyakan IM dok sibuk split test headline dan lain2. Tapi tak test pula bahagian offer. Salah satu contoh offer bayar ansur2 tu lah.

  3. salam zul,
    pada saya la.. it’s was a nice sharing from u.. thanks again.. kalo kita pandai mencari peluang dan perhubungan ini adalah permulaan yang cantik.. πŸ™‚ tapi tanpa pengiklananan serta ayat2 yang maut sudah pasti pembeli akan kurang berminat.. πŸ™‚ apa pun perkongsian yang hebat.. dan akan dipraktikkan satu persatu.. πŸ™‚ thanks…

  4. Saya perlu belajar lebih banyak mengenai promosi… saya masih lemah dalam hal ini.. apa pun secara asasnya saya dah tahu cara promosi yang betul.. πŸ™‚

  5. header penting dlm sale letter…
    tapi promosi lagi penting… kalau kena dgn promosi, kasut pun boleh laku di negara orang yang tak pakai kasut…

    han

  6. Betul3…(macam Upin dan Ipin plak.. πŸ™‚ )

    Promosi dan support mesti jalan seiringan..kalau promosi bagus, support kurang x jadi gak. Mungkin org beli sekali tu jer. Takde pembeli ulangan dah kalau ada produk baru nanti..Saper yg kecewa? Dia dan keluarga dia lah..hehe.

  7. Sememangnya promosi adalah amat penting dalam bisnes internet.Tahniah kepada smartzul kerana berjaya menghasilkan blog yang tinggi trafiknya di internet.Anda adalah idola saya.

    metallism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *