Tak ada kad kredit? Ruginya…

Ops, saya betulkan balik tajuk tu, tak rugi jika anda tak ada kad kredit, malah lebih bagus jika anda seorang yang tidak dapat mengawal perbelanjaan seharian. Tetapi, untuk menjadi usahawan internet yang global, anda perlu mempunyai kredit kad. Apa? Tak mampu? Tak layak? Tak berani? Berisiko tinggi? Hehe, samalah saya pun. Maka, apa penyelesaiannya?

Tidak lain dan tidak bukan, kad debit adalah penyelesaiannya. Di tulisan ini dan di tulisan akan datang, saya akan kongsi mengenai hal ini dan apakah tujuan ianya dipakai bagi kita sebagai usahawan internet. Bagaimana memohonnya dan perkara berkaitan.

Secara mudah, kad debit atau kredit amat penting kerana di luar sana pelbagai peluang yang anda boleh dapatkan serta memerlukannya bagi aktiviti keusahawanan anda. Nak tak nak, anda perlu ada salah satu jenis kad ini. WAJIB!

Sebelum saya menulis panjang, saya ingin bertanya dua soalan.

1. Adakah anda mempunyai kad debit atau kad kredit? Jika tak ada, kenapa? Tak tahu nak mohon? Modal? Belum bersedia?
2. Apakah pendapat anda mengenai kepentingan mempunyai kad ini?

Atau berilah apa-apa pendapat pun.

Jumpa di tulisan seterusnya nanti. 🙂

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

13 thoughts on “Tak ada kad kredit? Ruginya…

  1. Ya memang bagus cadangan tu.. walaubagaimanapun bro zul saya masih x dapat memohon kad debit itu megapa ekk??Sapa leh teka??

  2. Kad kredit lebih baik takde jika tak mampu..Mampu yang saya maksudkan ialah mampu untuk menguruskannya..Maybe kita boleh dapatkannya,tapi mampukan kita menguruskannya?

    Sama² kita renungkan..

  3. Satu kelebihan Kad debit,kalo orang nak caj tapi dalam dia takde duit..dia akan jadi error,jadi diorg tak dapat caj..saya penah kene..Saya guna untuk bayar PPC,saya dah stop promotion PPC..tapi dia nak caj lagi..nasib baik ada skit je..Pastu dia dok hantar email,CC problem…saya wat tak tau jela..

    Bile statement sampai,tinggal RM25 dalam tu..apa lagi,cepat² p tutup akaun PPC tu..Kalo Kad Kredit,entah banyak mana dah kene tu..

  4. tak yah lah..buat credit card, belajar2lah jd free debt people..rasa-rasanya internet biz ni mmg blh jadikan kita free debt. Guna jer debit card, katakan tidak pada credit card

  5. Debit card is the way to go. Tapi saya sebenarnya belum ada debit card ni, insyaallah nanti nak apply one from Public Bank.
    Saya selalu guna Maybank2u transfer untuk local sites yang menerima Maybank2u. Kalau overseas purchase, pakai kad kredit. Bila dah ada debit card, will start using debit card.

  6. Owh, BCB pun ader debit card eh?! Kener apply nih. Tak sabar nak baca next entry.. err smartusaha, tulislah cam ner nak apply BCB SmartCash tuh.. 🙂

  7. okey, tunggu info seterusnya dari Zul…
    setakat bankcard BCB tu ada la…
    tp, saya rasa kad kredit pun penting juga utk mereka yg nak buat bisnes online ni…

  8. pd saya, untuk buat bisnes online ni, kad kredit memang penting jugak…
    sebab ada software atau apa² benda yg perlu kita beli, tak menerima Paypal, e-Gold dll…

  9. Akum, kad debit ni byk kelebihannya terutamana bagi golongan student, yang penting 18 thn ke atas …cara nak apply? hehe..pegila mana2 kaunter BCB n tanya “bang, nak apply smartcash mcm mane yer?”…and buat muka kesian….semudah tu la rasenye.Dlm buku RBDDI ade menerangkan kelebihan kad debit berbanding kad kredit ni..satu penyelesaian yg bgs bagi golongan tak bekerja tetap untuk menceburi bidang perniagaan internet.

  10. Assalamualaikum ,
    Siapa belum ade kredit kad tetapi berhajat untuk mendapatkannya ? saya syorkan anda mencuba Kad Bank Islam…!!!
    Kad Bank Islam adalah Kad Kredit Pertama yang merupakan 100 % berlandaskan hukum & ketetapan shariah , ditawarkan khas kepada pemohon yang beragama Islam dan juga yang bukan Islam……

    http://kadkreditbankislam.blogspot.com/

    Wassalam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *