Skim cepat kaya di internet kembali bermaharajalela cari mangsa – Berita Harian

2010/03/19: SKIM cepat kaya kembali berleluasa terutama melalui internet. Penganjur program dan ahli terbabit amat licik mempengaruhi rakyat seperti menggunakan istilah perniagaan internet atau e-Commerce. Padahal itu hanya umpan dan tiada perniagaan dilakukan.

Hakikatnya, mereka menyalahgunakan istilah itu dengan menawarkan program tanpa produk untuk dijual beli dan ia sekadar ‘bayar duit dapat duit’.

Perniagaan internet sebenar memerlukan kita mempunyai produk atau perkhidmatan untuk dijual beli. Inilah konsep asas perniagaan sebenar dan bukan seperti skim cepat kaya yang mendapat duit melalui duit orang lain.

Tanpa kemasukan ahli baru, skim cepat kaya tidak dapat bertahan lama. Berbeza dengan perniagaan sebenar yang daya tahannya lebih lama selagi ada pembeli.

Semoga rakyat tidak mudah tertipu dengan pihak yang kononnya menjanjikan keuntungan lumayan. Selidiki dan rujuk pihak berpengalaman untuk mengesahkan sesuatu peluang perniagaan.

Perniagaan melalui internet memerlukan ilmu, kemahiran, usaha dan masa. Sesuatu tidak dinamakan perniagaan jika hanya melabur sejumlah duit dan kemudian mendapat duit tanpa sebarang usaha. Jangan mudah tertipu.

MOHD ZULFADLI,
Johor Bahru.

Sumber: http://www.bharian.com.my

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

230 thoughts on “Skim cepat kaya di internet kembali bermaharajalela cari mangsa – Berita Harian

  1. Ingatkan bila kerajaan ambil tindakan terhadap skim2 cepat kaya internet(swisscash, Abfund, dsb), rakyat akan lebih berwaspada terhadap ancaman ni. Tp sebaliknya, semakin banyak skim2 ni muncul, dan semakin ramai yang tertipu : (. Itulah kuasa duit, cepat aje manusia menjadi pelupa..

  2. bahaya betul skim2 begitu, yg mnjadi masalahnya begitu ramai yg mudah terpengaruh,dengar je boleh buat duit terus join tanpa usul periksa.

    Bukan di Internet shja skrg ni,dekat Pasaraya pun dorg boleh promot bnda2 palsu, contohnya : kad keahlian. daftar dan bayar sekian2 jumlah,kononnya boleh dapat diskaun bila shopping kat mana2 pasaraya, lepas tu lesap. kad tak boleh guna,duit hilang..jadi hati2 bila ada org promot apa2 keahlian yg melibatkan wang.. (maaf terkeluar topik).=)

  3. saya pernah sekali hantar artikel pasal skim cepat kaya. tapi tak keluar. maybe panjang sangat kot. Saya target keluar pada ruangan atas yang besar skit tu. biasanya 1 1/4 page.

    kalau saya hantar artikel pun semua dalam panjang tu je. Target saya ruangan besar bagi impak yang lebih besar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *