Rahsia Swipe File Internet Marketer

Apa itu Swipe File?

Ia adalah koleksi ayat jualan, bentuk promosi, iklan dan sebagainya yang telah menghasilkan jualan kepada seseorang usahawan / Internet Marketer.

Mengikut Wikipedia:

A swipe file is a collection of tested and proven advertising and sales letters. Keeping a swipe file (templates) is a common practice used by advertising copywriters and creative directors as a ready reference of ideas for projects.

Copywriters are not the only ones who can benefit from having a swipe file. As book publishing coach Diane Eble points out, authors and publishers can benefit from creating a swipe file of best-selling titles to give them ideas for their own titles. Publicists can create a swipe file of great press release headlines. Swipe files are a great jumping-off point for anybody who needs to come up with lots of ideas.

Swipe files are also commonly used by Internet Marketers who need to gather a lot of resources not only about products but also about marketing methods and strategies.

Contohnya, katakan saya telah mengirimkan beberapa buah emel kepada prospek mengenai satu produk dan siri-siri emel itu telah menghasilkan ribuan ringgit kepada saya, maka emel-emel itu juga bermanfaat untuk usahawan lain untuk mereka kaji dan sesuaikan dengan kempen promosi mereka.

Swipe File adalah untuk dikaji dan diteliti, selain meniru konsep-konsep yang digunakan. Inilah yang dikatakan, kita tidak perlu bersusah payah membina formula dan melakukan uji cuba sendiri yang belum pasti berjaya. Malah, melakukannya sendiri akan mengambil masa yang lama dan kos yang tinggi.

Maka Swipe File adalah jalan pintas untuk mengenal pasti kaedah yang berkesan dan tidak berkesan.

TETAPI… Tidak semua Internet Marketer akan mendedahkan ‘rahsia’ mereka begitu sahaja. Lebih baik gunakan ‘senjata’ yang telah mereka miliki untuk buat duit lebih banyak berkali-kali, daripada memberikan rahsia itu kepada orang lain. Amat sukar sebenarnya untuk mendapatkan Swipe File sama ada secara percuma ataupun berbayar.

Berita baik….

Bagi anda yang mahu bergiat ataupun sedang aktif dalam bidang pemasaran affiliate, saudara Rahman Basri telah melancarkan Fail Sulit beliau di mana ia adalah koleksi kempen pemasaran yang telah membuatkan beliau meraih ribuan ringgit dalam masa beberapa hari sahaja.

Namun suka saya nyatakan, tiada kejayaan dalam masa sekelip mata. Ada syaratnya untuk berjaya seperti beliau atau sekurang-kurangnya mendapat hasil yang baik:

  • Ada autoresponder dan mailing list (sekurang-kurangnya 100 emel). Beliau lebih banyak mempromosi melalui emel berbanding cara lain. Dan wajib untuk kita mempunyai hubungan yang baik dengan ‘list’ itu.
  • Aktif di forum dan Facebook.

Jikalau kita tiada alatan (tools) seperti autoresponder, blog dan lain-lain, agak sukar untuk kita melakukan kempen pemasaran (promosi).

Swipe File saya…

Kepada pembeli Pakej Swipe Copy Rahman Basri dari link saya ini, saya akan berikan Swipe File milik saya juga yang telah saya gunakan pada satu ketika dahulu, sehingga saya menjadi top affiliate dalam beberapa pertandingan affiliate. Dan saya akan kongsikan beberapa Case Study kejayaan itu. Di antaranya:

  • Saya akan dedahkan satu laman web ulasan bagi satu produk yang memberikan saya komisen jualan secara konsisten. Anda boleh kaji dan tiru konsepnya.
  • Beberapa contoh emel promosi yang telah menghasilkan jualan (komisen).
  • Contoh satu banner promosi yang saya gunakan pada tahun 2006-2007, dan ia memberikan hasil jualan (komisen) yang konsisten untuk satu ebook.
  • Saya akan dedahkan satu ‘kedudukan’ banner promosi dan saiz banner yang mempunyai peluang tinggi untuk diklik. Ini adalah berdasarkan kepada rekod statistik daripada kajian yang saya lakukan.
  • Tiga peringkat kempen promosi produk affiliate.
  • Satu status update di FB dan ia menghasilkan komisen sebanyak RM300. Saya akan kongsikannya dan anda boleh mengkaji dan meniru konsepnya.

Kesemua bonus di atas akan saya berikan secara berperingkat. Saya akan hubungi tuan/puan setelah saudara Rahman Basri mengesahkan pembelian tuan/puan.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

4 thoughts on “Rahsia Swipe File Internet Marketer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *