Rahsia Besar Perniagaan Internet

Bersiap sedia untuk membaca satu teknik perniagaan Internet yang mana ia tidak mahu tersebar oleh kebanyakan usahawan Internet.

Teknik ini mungkin sedikit menyentap usahawan Internet yang mempunyai produk-produk sendiri, tapi dalam masa yang sama sebenarnya mereka juga boleh mengamalkan teknik ini.

Biasanya anda mendengar atau membaca cara mengkaji pasaran ialah dengan menggunakan tools seperti ‘keyword research’. Dari situ, anda boleh melihat apakah perkara-perkara yang dicari-cari oleh pengguna di Internet.

Ok, teknik itu memang berkesan dan terbukti. Tidak perlu mencipta apa-apa cara yang baru yang belum terbukti keberhasilannya.

Namun, ada lagi satu teknik yang bukan setakat kita boleh tahu sesebuah produk itu atau ‘topik’ itu menguntungkan atau tidak. Caranya ialah….

>> Program Affiliate

Ya, anda perlu menyertai ‘sebanyak’ mungkin mana-mana program Affiliate bagi sesuatu produk. Dalam kes ini, saya lebih suka menyentuh mengenai produk digital kerana inilah kepakaran dan fokus saya.

Anda sertai satu program Affiliate dan kemudian lakukan promosi dengan berkesan. Pastikan, berkesan. Ini kerana, kita mahu melihat adakah dengan usaha promosi yang efektif, ramai tak pembeli bagi produk tersebut.

Dalam hal ini anda dapat melihat atau mempelajari dua perkara:

1. Produk tersebut. Jika banyak jualan yang terhasil dari promosi anda, bermakna produk bagi kategori topiknya menguntungkan dan memang ada permintaan (demand).

2. Dapat banyak jualan untuk produk Affiliate itu juga bermaksud, mungkin ‘conversion rate’ (CR) bagai sales letter jualan adalah bagus atau paling minima 1%. Untuk tahu kadar (CR), anda boleh lakukan ‘tracking’.

Untuk kelebihan kedua ini, anda boleh mempelajari sales letter yang usahawan Internet tersebut gunakan untuk kegunaan produk anda sendiri kelak. Rujuk semula artikel saya yang lepas mengenai “mengintip cara pesaing”.
Langkah Seterusnya

Jadi, selepas dalam beberapa tempoh tertentu. Saya galakkan anda lakukan ‘research’ ini sekurang-kurangnya satu bulan. Lebih elok lama sikit untuk kita lihat kadar sambutan terhadap produk tersebut.

Jika sambutan kepada produk itu memuaskan atau kadarnya stabil, maka bolehlah dirumuskan produk itu menguntungkan dan ada permintaan.

Kes Saya Sendiri

Saya telah melakukan hal ini dan saya telah tahu apakah topik-topik produk yang boleh saya keluarkan (terutama produk digital).

Inilah kelebihan di sisi yang lain jika anda memanfaatkan betul-betul program Affiliate. Bukan hanya promosi dan dapat komisen. Ia memang bagus, tapi lebih lumayan jika kemudian anda keluarkan produk yang sama tetapi tambah baikkan lagi.

Mempunyai produk sendiri bermakna anda ada tapak yang kukuh di dalam bidang perniagaan Internet. Itupun, jika anda mahu.

Selamat mencuba.

Wassalam.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

73 thoughts on “Rahsia Besar Perniagaan Internet

  1. Betul tu… sebaik-baik produk affiliate, baik lagi produk sendiri… kalau kita promosi gila-gila pun produk affiliate, ianya tetap produk orang..dan bukan kita sendiri. Produk yang kita hasilkan dan menyediakan pula program affiliate memang meningkatkan jualan kerana orang lain menolong kita mempromosi.

    1. itulah dia faedahnya ada produk sendiri dan kemudian pulak tambah program affiliate milik kita sendiri. keuntungannya kita dapat komisen jugak boleh diberi… setidak2nya kalo ada produk sendiri dengan aff sendiri kita takder laa rasa penat sangat promote produk orang lain…

  2. Satu idea yang bijak…Program Affiliate mempunyai 2 kebaikan.Satu-sebagai salah satu punca pendapatan bagi pemilik laman web,dua-sebagai salah satu teknik promosi bagi pemilik produk.

  3. 😐 Program affiliate ni sebenarnya macam konsep tolong menolong. Produk kita orang promote. Produk orang kita promote . Bila ada sale , semua dapat RM. Rasanya dah beberapa kali Zul cite benda ni dalam blog. 🙂

    Kalo ada produk sendiri lagi bagus , boleh promote online dan offline.

  4. slmt tgh hari zul,
    program affiliate lebih mudah di promosi berbanding produk sendiri…

    tips ini dapat membantu sesiapa yang cuba nak buat produk sendiri…

    thanks 4 the tips…

    han

  5. Waa satu pendedahan teknik yang bagus!
    Terima kasih Zul Sensei!

    Saya pun dalam perancangan untuk mengeluarkan satu produk sendiri ni.
    Mungkin saya patut cuba teknik yang tuan ajarkan ini dalam mengkaji produk terbaik yang bakal saya keluarkan nanti.

    arigatou!

  6. yang sy paham jenis perniagaan internet..

    1. tiada produk, ada website – program affiliate/iklan/jv lebih sesuai

    2. ada produk, tiada website – program ebay/lelong

    3. ada website, ada produk – lg boleh download duit byk2..ekeke

    apa2 pn kena mencuba semua program, mana yang sesuai dgn anda…

    1. hehe…
      download duit banyak2 ek…
      kena buat produk sendiri baru boleh download duit banyak2…
      dan kena usaha lebih yang penting nya…

      han

  7. Ya jika kita fokus terhadap teknik seperti ini, InsyaAllah sautu hari nanti pasti mempunyai produk sendiri

    p:s terdetik dihati ini ada gak nak wat produk sendiri :mrgreen:

  8. buat masa nih saya pun buat promosi affiliate jugak. bertalu2 jugak laa letak iklan dalam blog saya tu. rasa kecewa pun memang ada laa kalo nak dikatakan mempromosikan produk orang lain dan dapat komisen yang berkepul-kepul dan ia adalah indah khabar dari rupa….

    bukannya apa… promosinya dah tentu kena ada caranya yang tersendiri untuk melariskan produk yang kita ingin perkenalkan… nampaknya kena usaha lebih gigih lagi untuk menghasilkan pendapatan yang lumayan dari affiliate. tambahan pulak nak kena tambah dengan produk sendiri secara sampingan?

    nak kuar produk apa haaa? tengah fikir lagi nih…

    hahaaa… asyik duk mikir aje dari doluu sampai sekarang…?????

    sekian terima kasih… 🙂

    1. abdfatah..
      kalau nak dapat komisen affiliate yang banyak dari blog tu,
      kena dapatkan traffic yang banyak dulu baru boleh dapat komisen yang banyak…
      dapatkan traffic dulu!

      han

  9. Produk Affiliate ni sebenarnya bergantung pada kesungguhan kita nak promosikan dia. Buat review mengenai produk tersebut pada blog kita. Orang yang melihat blog kita akan lebih percaya sekiranya kita sendiri yang mencuba. Buat ulasan yang mampu menarik minat orang untuk membeli. Tapi biarlah ulasan yang betul. Bukan menambah-nambah (Tips dari Zul jugak ni ;-P)

    1. betul tu amer…
      untuk dapat pembeli, kita kena dapatkan kepercayaan dulu…
      kalau blog yang ada gambar sebenar tu lagi boleh dipercayai…

      han

    2. nak review pun kena ada cara yang power jugak untuk menarik perhatian ramai. review yang sebenar2 review laa untuk mengesahkan bahawa produk yang kita promosi itu memang berbaloi untuk anda dapatkannya…

  10. program affiliate benda yang termudah dalam ebiz…
    kalau nak belajar buat ebiz, kita disarankan mulakan buat program affiliate yang disediakan untuk meningkatkan kemahiran promosi kita…
    bila mahir dlm promosi, kita bolehlah cuba buat produk sendiri…
    dan kita akan lebih mudah utk menguruskan produk kita…

    ni pendapat saya…

    han

  11. Bab promosi tu yang susah..
    lebih kurang 5 bulan da aku wat promosi tentang affiliate ni
    kurang mendapat sambutan..Maklum la sapa nak beli melalui link affiliate..

    Lain la jika kita buat tawaran untuk mereka 😉

    1. tawaran pun kena ada jugak untuk membangkit selera mereka untuk mmbeli apa yang kita promosikan. tawaran diskaun ke… atau apa2 yang patut lebih2 lagi kombinasi dengan beckend produk lagi cantik maaa…

  12. hamid,
    kalau nak promote program affiliate pun kena ada cara nya…
    kalau promote dgn membuta tuli…susah lah…

    buat tawaran tu salah satu cara yang berkesan…
    berikan hadiah…

    utk link affiliate, kita boleh cloak kan link tersebut di http://offto.net/easy
    hamid boleh pendekkan link affiliate tersebut dan orang tidak tahu yang tu link affiliate…

    han

    1. cara nih memang boleh guna jugak. orang kata nak menyorokkan affiliate kita, namun bergantung jugak atas permintaan. kalo ada yang nak beli… rata-ratanya mencari informasi dan jangan sekali2 mengharapkan ada orang yang nak beli itu ini diinternet dengan kadar segera kecuali yang benar2 nak beli atau bersedia nak beli…

      kalo promosi 5 bulan takleh hasil, inikan pula yang dah berbulan2 macam saya nih. banyak menda kena usahakan untuk memastikan kelancaran pembelian dari mereka yang brminat nak beli…

      kena caranya memang berbaloi laa kao ada yang beli. jangan lupa berdoa selalu.. doa banyak2 dn berusaha…

  13. Ye betu tu.. kaedah tu boleh gak
    tapi last² nya diorang tahu jugak sebab lepas kita klik dia akan terpapar semula link affiliate kita kat browser tu.

    apa pun kaedah bagi tawaran tu la yang berkesan sikit.

      1. nak tahu apa kata enaku.com tak silap saya dalam artikelnya dalam wangcyber.com… nampak macam tak ikhlas je nak promote affiliate sedangkan memang anda sedang membuat operasi pemasaran melalui affiliate… kalo terus terang apa salahnya.

        saya seboleh2nya nak sorok je link affiliate jangan bagi kuar. biar kuar dot com website produk aje lagi bagus. direct ke website utama…

        1. abdfatah,
          cloaking ni bukan tak iklas…
          sebenarnya utk prospek kita tu klik pada link kita tu…
          kalau kita guna link affiliate kita, mereka mungkin hanya copy domain name saja…yang belakang tu mereka tak ambil sebab takut kita dapat komisen dari belian dia…hehe…
          tu je…

          han

  14. menarik sekali berkenaan affiliate ini. dan saya tertarik dengan citer acloak affiliate ini. perlukah cloak aff atau tidak dalam blog kita?

    di sini petikan citer affiliate :

    “Some may now agree to the “do not cloak links” rule. It is sometime good to hide your affiliate links by making them pretty. you’re not doing this to elude your users, you should disclose this, but there are some good reasons for doing such redirects ( like when you want to change such an affiliate link and you used it on hundreds or posts… if you would have used a cloaked link then you would only have to change on link )

    In case you want to use such link you might want to have a look at my new plugin that let’s you easily define such links without any need to write code for the redirect. the plugin is free and you can get it here: http://patchlog.com/wordpress/….

    That post also explains some other reasons why using hidden affiliate links might be good for your blog.”

    sekian terima kasih…

    1. ni plugin utk WP ke?

      bagi saya, baik cloak kan semua link affiliate kita walau di blog atau email supaya setengah prospek kita tu tahu link affiliate…

      han

      1. plugin wp…. panduan yang bercerita pasal pantang-larang kpd mereka yang membangunkan website. ada citer dalam mohdismail ( promote la pulok?)

        salah satunya berkenaan affiliate kena cloak.

  15. Bukan buat affiliate,
    tapi memasarkan program affiliate yang telah saya join.
    Tawaran yang saya maksudkan ialah memberi bonus kepada sesiapa yang membeli melalui link affiliate saya.

    nak cuba tengok klik la pada nama 😉

    1. banyak hamid join affiliate ek…
      terurus ke tu?
      page peel tu menarik juga…
      sebelum ni saya pernah ke laman pege peel tu…
      tapi kalau tak salah hanya RM20 je kan?
      dah naik harga ke?

      han

  16. Han,
    bukan naik harga,
    Dulu saya jual dalam 3 pakej aitu Personal (RM15),Resale Right(RM20), dan Master Resale Right(RM30) 😉

    Tapi sekarang saya jual pakej MMR jer.
    Sebab tak nak memeningkan kepala :mrgreen:

    1. saya ingat nak beli juga…
      tapi tak tahu lagi nak letak di web mana…
      nanti confirm, saya bila dengan hamid…
      boleh diskaun tak? hehe…

      hamid ada YM, kalau ada add lah saya di musang2209

      han

  17. Letak kat Blog pun boleh,
    Maaf tiada diskaun :mrgreen:
    Harga biasa jer.

    Untuk YM sebelum ni saya ada guna, tapi tak ada orang nak sembang..nanti pasang balik 😉

    1. blog ada tapi tak update…
      jadi tak promote sangat lah…
      rasa nak tutp je blog tu…
      tapi kadang2 saya juga sebab kadang2 ada juga 0.50 usd masuk…hehe…
      walaupun terbiar….

      han

        1. memang la…
          tapi blog saya tu bukan bab ebiz…
          takpe kalau kurang update pun…
          tapi kalau boleh update selalu bgs juga tu…hehe

          han

  18. Terurus ❓
    OO tidak,memang tak terurus.
    tapi saya guna kaedah bagi bonus sahaja, kalau mereka berminat dengan bonus yang diberikan InsyaAllah mereka akan beli 😆

    Dengan cara ini tak yah la nak review produk affiliate yang saya join.
    Mereka boleh mendapat infonya melalui surat jualan 😉

    1. ada sambuatan ke hamid buat cam tu?
      saya masuk je ke web hamid tu, entah nak tengok produk apa…
      jadi konfius…sebab banyak sangat…hehe..

      han

  19. Itu terpulang pada kita,
    kalau kita berminat dengan sesuatu produk, hanya klik saja produk tu, lepas membeli terus dapat Bonus 😉

    Tapi kalau kita tak tahu lagi nak beli produk apa, haa tu yang konfius.

    1. affiliate mana boleh untung 100% abdfatah…
      kalau RR boleh lah…
      nak buat produk sendiri tu, kena research dengan teliti dulu…
      cari apa yang orang minta…

      han

    2. abdfatah,
      kalau buat aff sendiri mana boleh dapat keuntungan 100%,
      sebab keuntungan kita perlu dikongsi bersama agen aff kita kalau mereka mendapat jualan.

        1. wah… menarik sungguh tawaran komisen rm50. saya dah join dan tak tau laa macam mana sambutannya… bleh berhasil ke atau tidak. sedang menunggu dengan penuh kesabaran tahap maksimanya…

  20. Han,
    dah join,
    tapi saya rasa ada sedikit masalah sebab bahagian detail agen affiliate tak ada borang untuk isi bank dan no account bank agen affiliate.

    Cuba han cek balik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *