Program Affiliate yang boleh anda sertai..

Assalamu’alaikum dan salam sejahtera,

Selama ini, agak jarang saya menyentuh mengenai program affiliate yang mana ia merupakan salah satu model perniagaan internet. Dengan perniagaan affiliate ini, anda boleh menambah pendapatan dengan ‘mudah’ tanpa perlu memikirkan produk untuk dijual, tidak perlukan modal bahkan tidak perlu mempunyai website.

Menarik bukan? Inilah kehebatan sistem ini, lebih-lebih jika anda melaksanakan program affiliate sendiri, iaitu melantik agen secara online. Anda hanya mengurus dan agen-agen anda akan membantu membuat jualan untuk anda!

Baiklah, kali ini bukan saya ingin menyuruh anda membuka perniagaan affiliate sendiri, tetapi saya akan menyentuh sedikit mengenai program affiliate untuk anda menambah pendapatan sampingan melaui internet tanpa perlu bersusah payah. Kerja atau tugas anda hanyalah mempromosi sahaja! TETAPI!! Haha, ada lagi tetapi tu.. Ia bukan semudah yang disangka oleh anda. Bukan hanya mengiklan dan memberikan link begitu sahaja, perniagaan affiliate ini juga memerlukan strategi, teknik, triks dan promosi yang betul.

Wahh, susah jugak yer.. Hehe, tunggu! Saper kata susah? Kita berniaga di internet, sama juga berniaga secara offline. Adab, etika, peraturan, teknik semua juga perlu ada di internet. Ia semua akan menjadi mudah jika anda INGIN BELAJAR! maaf jika saya berkata, kebanyakan kita hanya mahu buat duit, tapi amat ‘malas’ membuat duit dengan berilmu. Hmm, macam mana tu zul? Begini, anda perlu pelajari apakah teknik berkesan di dalam melakukan pemasaran atau promosi produk affiliate yang anda sertai. Bukan hanya mengiklan, menyuruh orang membeli, atau buat emel SPAM :-), tapi ia lebih dari itu. Banyak lagi teknik dan perkara bersangkutan yang perlu anda ketahui…

Oklah, cukuplah mukaddimah saya di atas.. Untuk langkah pertama, anda daftar dahulu program affiliate di bawah. InsyaAllah, selepas ini saya akan memaparkan tips yang berkaitan dengan program affiliate untuk dikongsi bersama.

Update 13/9/2014: Anda boleh sertai program affiliate yang disediakan oleh pihak Ashadee.com.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

One thought on “Program Affiliate yang boleh anda sertai..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *