Produk Murah + Komisen 100% + Komisen xx%

Di akhir-akhir ini, saya menerima banyak emel dengan tawaran produk yang teramat murah, terutama di bawah USD10. Mari kita korek, apakah strategi yang mereka gunakan dan tujuannya di dalam bidang perniagaan internet ini diletakkan harga yang sebegitu rendah.

Jika anda menerima tawaran produk dengan harga USD9.99 dan anda membelinya, anda akan ditawarkan dengan satu peluang program affiliate ‘tertutup’ dengan komisen 100%. Maksudnya, program itu akan memberikan anda komisen sama dengan harga produk yang dibeli oleh mereka yang membeli melalui link affiliate anda.

Persoalan di sini, bagaimana mereka untung? Jawapan mudahnya adalah, back end product, atau lebih tepat dipanggil One Time Offer (OTO). Tawaran OTO ini adalah pada masa tersebut sahaja, maka dengan cara ini, pembeli tadi yang perlu membuat keputusan pada masa itu juga untuk membeli atau tidak. Mengenai sistem OTO ini, kita akan bincang di lain masa nanti. Flownya begini:

Pembelian produk murah —> Page Thank You + OTO Offer –> Page Download

Jika pembeli tadi bersetuju untuk membeli produk special offer itu, di situlah pemilik ‘program’ mendapat duit + anda pula akan mendapat komisen lagi di situ dengan peratusan yang tertentu.

Produk yang dibincangkan di sini adalah produk digital kerana jika tiada orang membeli produk OTO, maka tidaklah rugi sangat si peniaga tadi.

Jadi di sini, terdapat dua peluang:

1. Peluang kepada anda untuk membuat income dengan program affiliate jenis ini

2. Peluang kepada anda (usahawan internet) untuk cuba mengaplikasikan teknik ini untuk produk atau usahaniaga anda sendiri

Di ruang ini, saya tidak akan menyentuh secara detail akan teknik OTO ini, insyaAllah di lain kali.

PS. Teknik memberikan harga yang murah pada produk adalah juga bertujuan untuk mengumpul list. πŸ™‚ Maka, lakukan teknik ini selain memberikan teknik ebook percuma. πŸ˜‰

Nota: Tulisan kali ini amat sesuai untuk mereka di tahap intermediate dan ke atas. kepada newbie, don’t worry, lakukan apa yang perlu dahulu di dalam usaha anda.

Ikhlas,
S
martZuL

PS. Jom bersama kami di seminar perniagaan internet. Klik di sini!

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

10 thoughts on “Produk Murah + Komisen 100% + Komisen xx%

  1. Saya perasan teknik OTO ni sangat sinonim dengan Butterfly Mike Filsaime.Dan saya perasan jugak ada orang Malaysia yang dah pakai script ni,cikgu Fairuz.

    Er…bro Zul ada perasan?

    1. tawaran murah dan kemudian buat tawaran untuk backend pulak. nampak macam menarik sungguh tarikannya… memang pandai nak memikat hati costumer untuk membeli kali kedua. dah beli satu rasa terpikat nak beli lagi… kalo tak beli rasa rugi pulak dibuatnya… berbelah bahagi jadinya…

  2. Biasanya kalau ada one time offer ni, saya biar je. Terus gi download page yang free. Nama je one time offer, tapi kalau register pakai email lain boleh dapat balik offer tu.

  3. biasa la teknik mereka..nak mengumpul list..
    apa pun pasal bagi free tu kalau berguna untuk kegunaan kita berbaloi gak :mrgreen:

  4. memang biasa jumpa laa cara nih, nak kumpul list satu hal… buat tawaran satu hal… fikir nak beli ke atau taknak beli? kalo tak beli rugi pulok…

    pandai punya teknik sedemikian rupa yer…? itulah caranya yang tersendiri untuk mnarik perhatian pembeli dengan tawaran yang menguntungkan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *