Individu yang membantu Perniagaan Internet kita

Dalam perniagaan Internet, terdapat beberapa jenis “individu” yang boleh ‘membantu’ kita:

1. Coach
2. Mentor
3. Konsultan
4. Internet Marketer
5. Speaker
6. Trainer
7. Writer (penulis)

Setiap mereka mempunyai peranan dan kapasiti tugas yang berbeza, mengikut keupayaan masing-masing.

Contohnya, saya adalah seorang trainer, dan bukan seorang speaker yang hebat. Saya tidak (belum) mempunyai keupayaan berucap yang memuaskan. Mungkin juga bakat saya hanyalah bakat melatih orang sahaja.

Kemahiran utama saya adalah membantu individu memulakan perniagaan Internet, dan teknikal Internet (blog, website, domain, hosting, …), kemudian barulah pemasaran Internet. Manakala bakat utama saya adalah menulis. Jadi tidak hairan jika saya tidak hebat berucap, kerana ia bukan bakat utama saya.

Dengan memahami setiap orang itu mempunyai tahap dan peranan yang berbeza, maka kita tidak akan mempersoalkan seseorang yang mengajar kita sesuatu, tetapi dari aspek lain mereka “gagal” memenuhinya.

Seseorang itu mungkin boleh membantu kita memulakan perniagaan Internet, tetapi beliau belum mampu membantu kita mengembangkan bisnes ke tahap yang lebih besar. Jadi cari orang lain yang boleh memenuhi keperluan kita itu.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

One thought on “Individu yang membantu Perniagaan Internet kita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *