Adakah Saya Perlu Terus Menulis?

Boleh dikatakan, sudah agak terlalu lama saya memikirkan, adakah saya masih perlu menulis di blog ini? Walaupun tulisan demi tulisan diterbitkan di blog ini, namun ia ditulis dengan separuh hati.

Soalan yang lain, adakah ia masih relevan?

Soalan tambahan pula adalah, adakah tulisan-tulisan saya masih diperlukan?

Kesemua pertanyaan yang dipersoalkan ini bertitik-tolak daripada perubahan besar yang berlaku dalam bidang perniagaan internet (bagi niche Internet Marketing). Yang senior pergi ‘menghilang’, yang baru datang berganti. Hanya sahaja saya dan beberapa orang masih lagi kekal di karier ini. Yang lain entah ke mana menghilang.

Saya juga melihat kepada senarai emel yang berdaftar di autoresponder saya. Ada beberapa Internet Marketer yang juga rakan Online saya unsubscribe daripada LIST. Saya tidak kecewa, tetapi ia menambahkan lagi pertanyaan saya, apakah yang sedang berlaku? Ke mana mereka mahu pergi? Mengapa begitu?

Mungkin…. Mungkin sudah tiba masanya saya ‘bersara’ daripada jalan yang sedang saya lakukan ini dan membina ‘bangunan’ yang baru. Pasaran baru, model bisnes baru, nafas baru, sasaran baru dan usaha baru.

Hakikatnya, memang saya sedang ke arah itu. Sekarang ini, saya sedang menyelesaikan beberapa perkara sebelum saya dapat mencuci tangan dan mengangkat kaki ini menelusuri jalan yang baru.

Tunggu sahaja masanya untuk saya ucapkan ‘selamat tinggal‘.

Sekian.

-comment off-

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

One thought on “Adakah Saya Perlu Terus Menulis?

  1. Pingback: Adakah benar saya akan bersara…? | Blog Perniagaan & Keusahawanan Internet

Comments are closed.