Penulis Bukan Editor

Apabila kita bercita-cita menjadi seorang penulis yang berjaya, faktor mahir tatabahasa dan susunan ayat bukanlah syarat wajib, sebaliknya ia adalah satu kelebihan jika memilikinya.

Mengapa ia bukan syarat wajib? Kerana apabila penulis terlalu memfokus kepada “betul dan salah” dalam penulisan, proses kreativiti dan penyudahan penulisan akan terganggu. Inilah punca kebanyakan orang tidak siap-siap dalam menghasilkan sebuah buku.

Bagi tulisan yang akan diterbitkan dalam bentuk buku melalui penerbit khususnya, pihak penerbit telah menyediakan kemudahan suntingan hasil tulisan (karya) yang dihasilkan oleh penulis. Suntingan itu dilakukan oleh editor yang dilantik. Penulis hanya perlu fokus kepada penghasilan isi kandungan yang berkualiti, manakala editor pula akan menyusun dan membetulkan mana-mana bahagian yang perlu.

Ia umpama sebuah rumah yang dibangunkan oleh individu yang berkemahiran (umpama seorang penulis), tetapi susun atur dan hiasan dalaman rumah adalah bukan kepakarannya. Ia adalah di bawah kepakaran interior designer (iaitu editor).

Jadi, jika anda mahu menulis buku, tulis dahulu sampai siap tanpa memikirkan perkataan dan ayat yang anda tulis itu betul ataupun salah. Kerja penulis adalah menulis, kerja editor adalah memperkemaskan lagi tulisan itu, termasuk menyesuaikan dengan garis panduan pihak penerbit.

Jika anda menerbitkan sendiri buku ataupun ebook, maka bagaimana mahu menyemak tulisan itu ada kesalahan ataupun tidak? Jawapannya, gunakan khidmat freelance editor. Begitu juga layout dalam buku atau ebook, dan juga cover buku, gunakan juga khidmat freelancer seperti designer yang boleh melakukannya.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *