Pemasaran Emel : Bagaimana Mempromosi Dengan Lebih Mudah?

Pemasaran emel juga mempunyai ‘seninya’ tersendiri. Bermaksud, ia perlu dirancang dan diurus dengan baik, agar kita mendapat hasil yang seoptimum mungkin.

Bagi anda yang mempunyai autoresponder, wujudkan sekurang-kurangnya dua jenis LIST:

1. Bakal pembeli – Iaitu mereka yang belum pernah membeli daripada kita. List ini biasanya terhasil daripada Squeeze Page, di mana kita tawarkan maklumat percuma / newsletter.

2. Pembeli sedia ada – Mereka yang telah membeli produk daripada kita. Untuk list ini, wujudkan ‘campaign’ khas untuk produk itu di Autoresponder.

Menjual kepada pembeli sedia ada adalah lebih mudah berbanding mencari dan menjual kepada pembeli-pembeli baru (prospek). Malah, untuk mendapat hasil yang cepat (quick cash), menjual kepada pembeli sedia ada adalah pilihan terbaik.

Tip Extra 1: Jika kita promosikan produk kita sendiri kepada pembeli sedia ada, berikan ‘reward’ kepada mereka sekurang-kurangnya harga yang lebih rendah berbanding harga sebenar untuk orang luar.

Tip Extra 2: Wujudkan juga list atau segmen* VIP, untuk bakal pelanggan yang ‘pasti’ membeli. List ini adalah mereka yang banyak duit, bisnes maju, otai-otai, pelanggan yang sukses dan sebagainya. Peratusan untuk mereka membeli adalah tinggi, dengan syarat offer (tawaran) dan produk kita adalah bagus.

Tip Extra 3: Wujudkan satu list “pembeli 100%”, di mana pada squeeze page, kita nyatakan hanya mereka yang berminat untuk mengetahui promosi produk kita sahaja yang ‘diizinkan’ mendaftar. Kiranya, list ini betul-betul untuk promosi sahaja.

*Sesiapa yang guna autoresponder, dia akan tahu apa itu segmen.

Pendek kata, pelbagai jenis ‘segmen’ yang boleh kita wujudkan untuk menyampaikan mesej dan layanan yang berbeza-beza.

Tiada syarat khas dalam hal ini. Yang penting adalah kreativiti.

Dapatkan tip-tip bisnes berasaskan SOHO di http://facebook.com/RevolusiSOHO.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

2 thoughts on “Pemasaran Emel : Bagaimana Mempromosi Dengan Lebih Mudah?

  1. bagus betul perkongsian darpada tuan zul..sekurang-kurangnya saya dah tahu macamana strategi promosi melalui email…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *