Panduan Membeli Secara Online

Kepada anda yang belum pernah membeli secara Online, bermula pada hari ini, biasa-biasakanlah diri. Kita sekarang sudah berada di zaman teknologi yang kadangkala tidak memerlukan kita melangkah keluar dari rumah untuk membeli sesuatu.

Saya dapati, masih ramai orang Malaysia yang takut-takut untuk membeli secara Online dengan alasan tidak selamat. Selagi anda tidak mencuba dan belajar, selagi itu wujudnya alasan tersebut.

Untuk itu, sebagai panduan kepada anda yang mahu membeli secara Online, tetapi tidak tahu, maka satu panduan membeli secara online telah pun dihasilkan.

Anda boleh mendownloadnya dengan klik kanan pada imej di bawah dan pilih ‘Save Target As..’ (bagi Internet Explorer) atau ‘Save Link As..’ (bagi browser Firefox) untuk menyimpannya ke komputer anda:

panduan membeli secara online

Sila download perisian Adobe Reader secara percuma untuk membaca Ebook ini jika anda belum mempunyai perisian tersebut di komputer. Sila ke sini untuk download perisian Adobe Reader:

http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html

Jika anda seorang usahawan internet, amat-amat digalakkanlah mengedarkan ebook ini agar kadar pembelian di internet terutama di kalangan masyarakat Malaysia semakin meningkat. Ini untuk kepentingan kita semua.

Atau, tidak kisah sesiapa pun anda, sebarkanlah ebook ini kepada sesiapa sahaja agar industri pembelian dan perniagaan internet di Malaysia terus meningkat dari semasa ke semasa.

Kalau anda mahu mengedit isi kandungan ebook ini dan jadikan ia versi anda sendiri, sila dapatkan versi Word melalui penulis asalnya. Klik di sini jika berminat.

Sekian.

Kredit: WangCyber.com, Sham RajaAdsense.com

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

12 thoughts on “Panduan Membeli Secara Online

  1. Kredit harus diberikan pada Abg Sham & Wangcyber yang nampak bertungkus lumus nk menyedarkan msyrkt ttg belian online…
    Dah tiba masanya IM2 suma “turun padang” utk berikan kesedaran pd masyrkt..
    biarkan kemajuan yang bakal dikecapi negara tak lagi membataskan pemikiran msyrjkt utk beli scr online..

  2. Dah download da…

    Sebuah eBook yang mengajar dan memberikan kesedaran masyarakat terhadap pembelian secara online. Syabas WC dan Sham…

  3. slm x pening ke nk bce nyk2 dlm mel kl attach ke mel sll jdi..tp kl byk kot la dok jdi..
    bse yg muat turun tu jd tulisan yg x leh bce
    tp ftp cara mudah buku kan thx

  4. slmt ptg,
    dah download dah panduan membeli online sham ni hari dia keluarkan…
    memang simple isinya…
    lepas ni, ramai lah yang boleh membeli online…
    tak tahu nak beli ke apa ke….no reason anymore…hehe

    han

  5. Bagus juga idea nie. Sebab pada masa ini rakyat dinegara Malaysia tidak tahu menggunakan kemudahan seperti ini. Jadi dengan idea ini dapat memberikan banyak faedah kepada semua orang.

  6. Idea untuk memberikan buku ini secara percuma amat dipuji. Dapat memberi kesedaran kepada orang malaysia tentang cara membuat dan membeli online atau di internet. Konsep buku percuma dapat memberi faedah kepada penulis dan juga pembaca. Penulis dapat mempromosi produk yang dijual dan pembaca selain dapat ilmu pengetahuan mendapat pendedahan mengenai produk yang dijual.

    Dulu saya ada juga menggunakan konsep ini untuk mempromosi dan menjana duit online. Tetapi kadangkala konsep percuma orang sukar untuk menghargai maksudnya jarang untuk melaksanakannya. Biasalah mudah dapat maka mudah lupa.

  7. salam Zul,
    terima kasih untuk e-book ini..sekurang-kurangnya,orang yang rabun dapat dicelikkan..cuma saya ada satu permasalahan..untuk membeli barang-barang tak berbentuk fizikal seperti e-book atau software dengan Paypal..mungkin boleh pergi laman web jualannya seperti e-bay atau amazon,membayar dengan akaun Paypal kita dan muat-turun sahaja..mungkin tiada apa-apa bayaran tambahan tapi bagi barangan yang berbentuk fizikal seperti Digicam atau Mp3 player..bagaimana pula ceritanya Zul?sebagai contoh,saya membeli sebuah mp3 player di ebay.com dengan Paypal..sememangnya ada bayaran tambahan untuk Shipping bukan?cuma,ada lagikah bayaran tambahan lain seperti cukai kastam atau sebagainya?maaflah Zul,panjang benar soalan saya..Wassalam..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *