Panduan Asas Paypal

Sejak tahun 2006, Ebook Panduan Asas Paypal saya terus menerus dimuat-turun (download) sehingga mencecah ribuan orang. Ya, sudah dua tahun berlalu. Dengan harapan Ebook Percuma ini memberi manfaat kepada mereka.

Malah, ada yang menghubungi saya mengatakan bermula dengan Ebook ini lah mereka mengenali dunia keusahawanan internet dan juga mengenali laman web yang lain seperti WangCyber.com dan IM-IM Malaysia.

Namun, sebahagian besar kandungan di dalam Ebook ini perlu dikemaskini agar lebih terkini terutamanya mengenai proses pemindahan dana daripada paypal ke akaun bank.

Dahulu, tak boleh transfer terus ke Malaysia. Kena landing dulu di negara lain. Tapi sekarang sudah boleh melakukannya dengan transfer dana tersebut ke akaun kad debit/kredit Visa.

Selain itu, ada beberapa bahagian yang perlu diubah agar tidak jauh berbeza dengan perkembangan terkini yang berkaitan dengan paypal.

Apa pun, saya mempunyai perancangan tersendiri selepas ini. Kemungkinan besar saya akan wujudkan dua versi iaitu versi berbayar dan juga versi percuma. Jangan risau, versi percuma bukan sekadar ‘teori’, tapi ia tetap membantu seperti sekarang.

Tujuan ebook ini hanya satu iaitu menggalakkan rakyat Malaysia memiliki akaun paypal agar para usahawan internet Malaysia dapat menggunakan paypal semaksima yang mungkin bagi penerimaan bayaran selain menggunakan sistem manual (online banking).

InsyaAllah, Panduan Asas Paypal versi berbayar akan menemui anda selewat-lewatnya awal tahun hadapan. Saya telah pun merancang apa isi kandungannya.

Semoga bidang perniagaan internet dan pembelian secara Online di Malaysia semakin meningkat dari semasa ke semasa. Hanya ini sumbangan yang mampu saya lakukan melalui SmartUsaha.com.

Harap maklum.

ps. Belum download ebook ini? Klik di sini.

pps. Sudi kiranya menjawab poll berikut:

[poll id=”2″]

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

17 thoughts on “Panduan Asas Paypal

  1. Saya dah ada paypal n verified..
    Sekarang tengah mencari-cari cara untuk menambahkan kantung paypal yang masih sikit je tu………
    Harap2 dalam ebook zul ada cerita sikit cara nak tambahkan duit kat situ..
    he he he..

  2. Salam,
    Bagaimana nak verified kan akaun Paypal?Saya dah cube berkali2 tapi still tak berhasil…Boleh sesiapa beri tunjuk ajar saya yang tak tahu apa2…
    Terima Kasih;

    1. Salam.

      1. Pastikan maklumat yang dimasukkan adalah betul terutama nama, no kad dan juga tarikh luput kad. Salah masuk memang kene reject.

      2. Pastikan dalam akaun kad itu ada sejumlah wang yang mencukupi, tidak termasuk nilai minima kad. Katakan kad debit PB perlu ada RM24 setiap masa, duit itu tidak boleh diguna. Jadi kena topup lagi sejumlah wang.

      3. Hanya kad debit tertentu yang boleh digunakan. Saudara guna kad debit apa?

      4. Jika masih bermasalah, hubungi pihak paypal untuk tahu apa sebab sebenar.

      1. Salam,
        Terima Kasih kerana membantu…

        1) Saya gunakan Kad Debit Maybank. Baki akaun ada RM 50 (memang tak keluar kan- Tetap).
        2) No kad n tarikh tamat tempoh kad debit pon dah dimasukkan dengan betol. Tetapi, akaun tetap Unverified.

        so, saya dah tak berapa kisah dengan paypal sebab dah ikot step by step, tapi still tak verified…

        1. 1) Kad debit Maybank yang baru tu ke? Bila dapat kad tu? Baru atau sudah lama?

          2) Paypal ni, kalau kali pertama masukkan info tu dia dah reject, walaupun kali kedua kita buat betul, dia tak akan terima lagi. Terpaksa guna kad debit yang lain. Atau, cuba hubungi mereka dengan memberikan emel akaun paypal saudara.

          Bagi saya, kad debit selain Maybank adalah lebih patut diutamakan kerana tiada masalah yang banyak.

  3. saya baru daftar akaun paypal.status masih unverified.nak verify kena masukkan 4 nombor apa entah untuk verified kad debit yang kita isi.

    saya biarkan kosong sampai hari ini.harap boleh bantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *