Asas Penting HTML

Secara asasnya HTML mentafsir dua jenis tanda kod iaitu tanda kod berkurung dan tanda kod tidak berkurung.

Di dalam tanda kod berkurung, data diletakkan di antara tanda pembuka dan tanda penutup dan tanda tidak berkurung, tiada data diperlukan.

Di bawah ini adalah tanda kod HTML yang selalu digunakan dan sangat penting.

asas html

Dan berikut adalah kerangka asas HTML yang wajib digunakan setiap kali di dalam membina laman web:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE> </TITLE>
</HEAD>
<BODY>
</BODY>
</HTML>

Dengan sedikit penerangan di atas, anda tahu asas dan maksud tag (tanda) HTML yang penting.

——————————————————

Artikel ini disediakan oleh Mazlie Nadzri dari MazlieNadzri.com.

Dapatkan Panduan Laman Web Berkualiti dan Interview Bersama SmartZul di laman web di bawah :

http://www.mazlienadzri.com/sp/index.html

——————————————————

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

15 thoughts on “Asas Penting HTML

  1. Thanks Zul dan Mazlie..
    Satu panduan yang berguna untuk saya. Kepada yang berminat untuk membina sendiri laman web, janganlah pandang sebelah mata kepentingan HTML dalam proses membina laman web. 🙂

  2. Thanks..

    panduan yg bagus walaupun ia adalah perkara asas.. tp bg sy yg bukan dari bidang it memang buta la tentang HTML ni.. insya’Allah sy nak mendalami juga asas HTML ni utk kegunaan sendiri.

  3. Salam..

    Ramai orang tak nampak kepentingan HTML ini. Memang banyak software yang memudahkan anda bina website tanpa mengetahui asas HTML, tapi bagi saya itu adalah satu kefahaman yang salah.

    Bila anda tahu apa itu HTML, tag-tag asas, anda akan faham apa yang anda buat. Lagi mudah anda nak edit web, etc. Nak tak nak anda kena faham HTML ini. Ia bukannya susah, hanya faham konsep dan penggunaan, insyaAllah, anda akan cepat menguasainya.

    Ditambah lagi, dah ade Notepad++ yang lagi memudahkan anda untuk edit HTML dan bahasa komputer yang lain.

    wassalam,

    MazlieNadzri
    http://www.mazlienadzri.com

  4. Ramai yang tak faham apa itu html. Lagila plak php dan lelain.

    So, no wonder diorang akan tanya macam2. Aku rasa, pengetahuan tentang html adalah sangat penting. LEbih2 lagi jika kau orang mahu edit website atau blog korang. Penting!

    1. Tu la. HTML WAJIB dan amat WAJIB dipelajari. Frontpage atau apa semua tu bukan penyelesaian muktamad. Sebab dalam keadaan tertentu kena sentuh HTML jugak. 🙂

      1. Bab2 edit tu yang kekadang orang kita failed. Last2, ramai yg give up bab2 wat duit dari internet.

        Nasihat aku. Kalau betul2 rasa susah. Cuba try pakai NVU dan wat study sikit. Yang zul bagi nih dah cukup simple dah ni..

  5. betul tu…contoh terdekat kalau kita nak edit blog sendiri, nak masukkan imej sendiri dalam blog dan sebagainya, kena juga edit HTML…Jangan terkejut ada yang upah orang untuk masukkan gambar di sidebar blog saja..

    So, jelaslah pentingnya mengetahui HTML ini. Tag HTML tidaklah banyak..

  6. InsyaAllah…boleh belajar…boleh lawat blog saya nanti, bukan saja artikel mengenai perniagaan internet, saya juga akan selang seli dengan tutorial Web, HTML dan sebagainya.

  7. html memang penting kepada mereka yang bercita-cita untuk membina laman web mahupun ingin menjalankan perniagaan di Internet.

    Ini kerena kadang-kadang kita terpaksa mengedit sesebuah laman web secara terus menggynakan kod html. So bila tak tahu,,,,susah lah jawabnya.

    oleh itu, marilah kita sama-sama belajar html ni.

  8. Salam…

    Setuju 100%….sy pun dah survey mana2 forum, kebanyakannya memang menggalakkan memahami asas HTML ni…

    Tu sebab orang yang mula2 dulu buat web, mereka sungguh mahir dalam HTML, sebab masa tu, belum lagi ada software2 seperti sekarang, yang tanpa memahami HTML pun dah tahu buat website. Mereka WAJIB belajar HTML untuk bina website.

    Sekarang, HTML sebelah mata je dah boleh buat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *