Meta-Tag : Kunci SEO

Jika anda memiliki website dan tidak berada di dalam senarai enjin carian atau pun di dalam senarai tertinggi, mungkin salah satu sebabnya adalah tiadanya metatag.

Metatag secara mudahnya adalah secebis kod html yang menentukan kandungan sesebuah laman web, yang mana bertujuan untuk kegunaan enjin carian. Di dalam metatag ini terkandung kata kunci dan sedikit penerangan mengenai laman web.

Bagaimana untuk membuat kod ini? Muadh sahaja jika anda hafal kod HTML-nya. Tapi jangan risau, di internet begitu banyak tools untuk anda menjana kod metatag ini. Salah satu adalah di http://www.submitexpress.com/metatags.html.

Contoh:


Jika anda ingin laman web anda berada di dalam senarai yang tinggi dan tersenarai bagi carian kata kunci yang berkaitan, utamakanlah aspek ini. Mengapa? Itulah ‘rahsia’ ranking portal smartusaha.com, top ten di google dan yahoo bagi keyword “perniagaan internet” berbulan-bulan lamanya sehinggalah kini. 😉

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

11 thoughts on “Meta-Tag : Kunci SEO

  1. robotys, saya bukan takat pernah cuba, malah pernah buat.. 🙂 just bukak file header.php dan masukkan saja kod meta di antara kod dan <head>. Kalau anda tahu pasal kod html dan php, rasanya no problem.</p> <p>Tag-and-Ping, thanks robotys, satu teknik yg perlu diambil tahu. 😉</head>

  2. metatag memang penting dalam SEO…
    kalau takde metatag, search engine nak cari pepandu kepada apa…
    metatag adalah untuk search engine kenalpasti web kita tu ada kandungan apa…
    dan juga keterangan web kita…

    han

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *