Mesej Terpendek : Just Do It & Focus

Hayati kata-kata saya ini terutama untuk newbie. Be serious. Anda tak akan bermula pun selagi anda tak mula. Saya tahu, anda dah ada ilmu, tapi tak yakin nak mula. Ini formula saya:

JUST DO IT & FOCUS

Anda pilih satu model perniagaan internet yang sesuai dan mampu untuk anda buat, dan FOKUS. Jangan lagi menangguh. Jatuh bangun perkara biasa. Belajar dari kesilapan. Mulakan langkah pertama..

Saya dah buat formula ni, dan alhamdulillah, berjaya.

Kini saya terus melangkah. Anda? Bila nak mulakan langkah pertama??

– sekian.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

13 thoughts on “Mesej Terpendek : Just Do It & Focus

  1. eh zul, nak tambah satu lagi kat formula tu… “persistence”. Perkara ni yang membezakan “man from the boys”. Jgn separuh jalan. Ingat rangkap lagu pengakap – “buat sehabis baik”

    hehehe…

  2. Betul tu saya sokong. Kerja kalau bertangguh tak akan menjadi, buat je lepas tu tengok sejauh mana potensi kita. Kalau terkureng, cuba tingkatkan, kalau ok pertingkatkan lagi. Jangan hangat-hangat tahi ayam sudah le.

  3. waaa… cantik menarik tips yang bagus… mari kita mulakan sekarang. pergi kursus nanti jangan temenung nak kuarkan budget idd anda. hehhe

    saya nih bila nak pergi kursus prniagaan internet hah???????? hehhee

  4. TuahEmas, betul tu. Fokus yang saya maksudkan termasuk sekali lah persistence tu. 🙂

    Kalau anda semua nak tahu, saya bermula dengan sedikit ilmu jer. Bahkan, antara servis yang saya berikan benda-benda simple yang saya tahu. Tak perlu tunggu jadi expert betul-betul untuk buat duit. 🙂

  5. Just Do It ye.. Mmg btul pun sebab susah bg kita yg menganggur ni nak hidup kalau kita xbuat lgkah pertama utk berjaya..

    Sbbnya semakin hari semuanya “JUST DUIT”..

    He he

  6. Betul Zul…. just DUIT …do it!

    Masa saya pergi ke seminar Derek, saya jumpa 4-5 orang yang dah pergi 4-5 seminar internet tapi satu website pun tak dibina…. even blog percuma dari Blogger pun mereka tak bina lagi…
    Saya memang hairan betul!!!
    Kalau ikut ke jumlah seminar internet yang mereka dah pergi, patut dah jadi Otai dah sekarang, dan at least ada satu website atau blog… tapi satu habuk pun tak ada!

    Paling bestnya, mereka tanya lagi saya tentang kalo-kalo ada seminar internet lain (selepas dah bayar RM3000++ untuk seminar Derek tu)…

    Saya geleng kepala je bila dengar soalan tu…poning aku…
    …tapi saya kata kalo dah nak sangat ke seminar internet,
    pergi je ke Irfan Khairi’s seminar (kalo belum pernah pergi lagilah) dan kalo next year, pergi ke Saifulsham (bila mereka dah start buat seminar)…

    hahahahahahaha…entah penyakit kot…. gila pergi seminar…..
    …memang PONING aku dengar!

  7. 😯 kalo dah takder fokus macam mana nak buat? memang takleh nak buat apa-apa kalo dah hilang fokus…

    kalo fokus kepada seminar sana sini dan sekadar nak dengar seminar aje memang takkan dapat apa-apa. dah dengar seminar lepas tu kena bertindak… lebih baik join satu seminar kemudian fokus dn bertindak, itu lebih menguntungkan dari bertanya seminar kat mana nak buat lagi dan nak ikut gi dengar. sekadar ikut-ikutan…

    1. buat je abdfatah…
      nanti baiki balik kalau ada yang tak kena…
      kalau tak buat, buang masa 1 hari tak buat apa2…
      kan sia2 kan tu…hehe…

      han

  8. kalo dah hilang fokusnya… inilah jawabnya :

    “Walau langkah telah beribu batu, tetapi sampai masanya, kita perlu pulang kembali ke langkah yang pertama..”.

    hahaaaa… itulah dia kalo dah takder fokus maka anda perlu kembali ke langkah pertama untuk bermula semula secara lebih fokus dengan jayanya…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *