Membimbing dan membantu: Tidak perlu buat semua perkara

Apabila kita ingin membantu orang lain, tidak semestinya kita perlu melakukan apa yang mereka buat.

Sebagai contoh…

Apabila kita ingin berikan servis SEO kepada penjual pakaian, tidak semestinya kita perlu menjual pakaian.

Apabila kita ingin membimbing orang lain memulakan bisnes Internet mereka sendiri dengan idea A, tidak semestinya kita perlu buat idea A itu terlebih dahulu.

Apabila kita ingin membantu sesebuah perniagaan mendapat lebih banyak prospek, tidak semestinya kita perlu lakukan perniagaan yang mereka lakukan.

Jika kita ingin membantu sesebuah perniagaan meningkatkan kadar aijualan produk mereka, berikan konsultasi formula berkaitan tanpa perlu kita lakukan perniagaan yang sama seperti mereka.

Jadi, jika anda mempunyai kepakaran tertentu, fokus padanya sahaja tanpa perlu melakukan sendiri bentuk bisnes yang orang lain lakukan.

Kepakaran saya adalah menulis. Saya akan menulis apa sahaja panduan yang dapat memudahkan orang lain melakukan sesuatu atau mencapai apa yang mereka mahukan.

Saya menyatakan hal ini kerana melihat ada satu pemahaman bahawa, jika kita ingin membantu orang lain, kita juga mesti melakukan apa yang mereka lakukan. Prinsip ini betul, tetapi tidak tepat untuk semua perkara dan situasi.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

2 thoughts on “Membimbing dan membantu: Tidak perlu buat semua perkara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *