Home » Perniagaan Internet » Cara Menjual Produk Fizikal di Internet

Ramai yang nak tahu cara menjual produk fizikal di Internet. Ya, termasuklah saya.

Saya bukan pakar dalam menjual produk fizikal di Internet. Jadi, saya perlu belajar daripada mereka yang tahu. Salah seorangnya adalah Mohd Suhaimy (shuth).

Saya dah lama tak jumpa shuth. Terakhir jumpa beliau pada 2007 yang lepas. Gambar di atas adalah pada tahun 2006. Mungkin beliau semakin hensem dan kaya sekarang. Oh!

Ok, berbalik kepada ebook beliau yang terkini iaitu Panduan Menjual Produk Fizikal di Internet, saya telah pun membacanya semalam.

Secara keseluruhan, Ok lah. Saya tak nak kata superb ke apa, sebab yang menentukan ia Ok atau tak, anda sendiri. Bagi saya, apa yang ditulis oleh Shuth adalah berdasarkan pengalamannya sendiri.

Untuk pengetahuan, antara laman web niaga Shuth adalah seperti mypermatahati.com, cadarshop.com dan kuihtradisional.com.

Dan beliau adalah penulis bagi dua buah buku iaitu Maskahwin Yang Hilang dan Rahsia Blogger. Shuth juga pernah keluar TV1, TV3 dan pernah keluar di akhbar (pasal buku beliau).

Dan bagi yang belum tahu, Shuth adalah pengasas forum WangCyber.com dan juga pemilik SempoiHosting.com.

Jadi, dengan mengetahui apa yang beliau lakukan, maka anda sudah boleh tahu wajar atau tidak mendapatkan ebook Panduan Menjual Produk Fizikal beliau ni. Anda buatlah keputusan sendiri dan saya tidak mahu menyatakan 1001 itu dan ini.

Pendek kata, pengalaman beliau dalam berniaga di Internet sudah cukup menjadi sebab untuk anda mendapatkan ebook panduan ini.

Kita tak perlu cuba-cuba dan buat silap sebab cukuplah belajar daripada orang yang dah buat silap. Dalam kes ini adalah Shuth yang mana beliau berkongsi pengalamannya sendiri.

Oh ya, ebook panduan ini hanya teori saja ya. Anda tak akan belajar satu demi satu bagaimana nak buat website, shopping cart dan sebagainya. Ebook ini hanya PANDUAN. Selebihnya anda perlulah berusaha. Dah nama berniaga, maka perlu lah ada sikit modal dan rajin berusaha. Tak gitu?

Klik di sini untuk ke laman web ebook tersebut.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

5 thoughts on “Cara Menjual Produk Fizikal di Internet

  1. olie says:

    Panduan yang amat berharga dari Shuth. Mungkin kita ada banyak idea berkenaan produk yang hendak dijual di internet, tapi mungkin tak tahu bagaimana nak bermula dengan cara yang betul. Saya nak angkat satu lah..hehee

  2. Suami Hebat says:

    Pengalaman dan ilmu shuth dlm dunia ebiz mmg tak dpt disangkal. Begitu juga dgn zulkita ni. Sy juga dgn bantuan team virtualniaga zul tlh dgn rasminya memiliki minisite yg cantik untuk menjual produk FIZIKAL. So pengalaman jual produk fizikal ni mmg blm ada, beli dah banyak dah. Tapi sy percaya dgn pencarian ilmu sedikit demi sedikit selama 3 tahun ni InsyAllah semoga takde masalah besar. Idea ni dtg mgkn berkat usaha kita. Yg menariknya produk tu dipos terus oleh pengeluar. So tak perlu kita fikir psl packaging dan pengeposan.
    Apa pun bagus beli ebook ni.

  3. em…ye panduan ini memang adalah baik kepada yang ingin menjual produk fizikal dalam dunia online,saya tak larat lah nak belajar semua ni …masa tak izinkan ,saya cuma fokus di clickbank dah cukup ..

  4. usri says:

    Wah, shuth dah tulis ebook balik. Dah lama sy tak dgr shuth tulis ebook. Mungkin dia sibuk develop web produk fizikal sblm ni.

  5. Bagus ada panduan macam ni. Boleh digunakan untuk mengembangkan lagi bisnes saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

CommentLuv badge

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.