Membuka Cawangan Perniagaan Internet

Setiap usahawan biasanya mempunyai satu ‘kedai online’ sahaja. Contohnya menggunakan shopping cart, lelong, forum ataupun blog. Mereka hanya memfokus kepada satu itu sahaja. Segala usaha menarik trafik hanya ke satu desitinasi, iaitu laman utama tersebut.

Namun di Internet, peluang untuk kita mendapat lebih ramai pelanggan adalah amat besar. Jadi, bukalah cawangan perniagaan internet kita itu di tempat-tempat yang lain atau dengan kaedah-kaedah yang lain selain cara utama.

Contohnya, jika selama ini kita hanya memfokus kepada laman web minisite sahaja, maka selepas ini kita buka ‘cawangan’ bisnes kita itu seperti di Facebook, forum online, mudah.my, Lelong dan banyak lagi.

Mengapa kita perlu ‘membuka cawangan’?

  • Tidak semua orang suka membeli menggunakan Shopping Cart
  • Tidak semua orang mahu membeli di Ebay atau di Lelong
  • Tidak semua orang suka berforum
  • Tidak semua orang suka dengan Facebook
  • Tidak semua orang akan mencari produk melalui Google.

Bermaksud, setiap ‘lokasi’ itu mempunyai kumpulan tersendiri yang hanya berada di situ sahaja.

Jadi tugas kita adalah, menjual terus produk kita di setiap laman web di atas. Menjual barang di Facebook, menjual dengan laman web sendiri, menjual di forum, Ebay dan lain-lain lagi. Lagi banyak ‘cawangan’ yang dibuka, maka potensi untuk mendapat pelanggan yang lebih banyak adalah lebih tinggi.

Selamat membuka cawangan. 🙂

ps. Mahu buka cawangan perniagaan internet anda di forum? Dapatkan panduannya di sini.

Sertai FB Page SmartUsaha: http://www.facebook.com/smartusaha

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

2 thoughts on “Membuka Cawangan Perniagaan Internet

  1. Saya tertarik dengan artikel ini, rupanya masih ada lagi ruang yang kita terlepas pandang mengenai bakal pelawat dan pelanggan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *