Membina Impian ataupun Mengejar Impian?

Yang mana satu lebih betul ataupun mungkin pada pilihan anda?

Pada saya, kedua-duanya betul, cuma cara dan situasi sudah pasti berbeza:

Membina Impian – Bermaksud impian itu sudah berada dalam genggaman tangan kita. Cuma sahaja ia perlu dibina sedikit demi sedikit dengan menambah ilmu, berusaha dengan konsisten, berfikiran besar dan sebagainya.

Mengejar Impian – Impian itu seolah-olah ‘bukan’ milik kita. Maka ia perlu dikejar bersungguh-sungguh sehingga menyebabkan keletihan dan kepenatan, sehinggalah ia berjaya dimiliki.

Pilihan saya adalah yang pertama, iaitu membina impian. Ia umpama kita memiliki sebuah pelan sebuah rumah idaman dan kemudian kita bina sedikit demi sedikit sehingga ia siap sepenuhnya. Cara ini tidak memenatkan kerana segalanya sudah berada dalam genggaman kita, hanya sahaja perlu membinanya sehingga menjadi realiti.


smartzul

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *