Local Market Vs International Market

Apabila anda ingin melakukan atau telah melaksanakan perniagaan internet, satu persoalan yang biasanya timbul adalah, pasaran mana yang perlu anda ‘kuasai’ dengan produk dan servis anda?

Persoalan ini dapat dijawab dengan mudah iaitu lihat apakah servis / produk anda. Jika produk yang anda jual itu sesuai dengan semua masyarakat antarabangsa, maka silalah mengambil peluang untuk memasarkan produk anda ke international market tersebut. Salah satu keuntungan apabila anda menjual produk ke luar negara, keuntungan anda adalah 3 hingga 8 kali ganda berbanding dengan nilai setempat anda (negara). Jika RM1.00 untung jualan anda, maka RM3.80 untung anda bagi pasaran luar negara jika menggunakan matawang USD.

Jika produk anda hanya menumpu kepada pasaran setempat, anda perlu mempunyai strategi. Salah satunya adalah ‘niche’ (unik). Sebab itulah sebelum anda memilih produk, anda perlu mengkaji pasaran sedia ada terlebih dahulu. Maksudnya, melihat kepada keperluan yang amat sangat bagi sesuatu pasaran sasaran. Anda perlu tahu, tidak semua produk sesuai untuk pasaran antarabangsa. Jika anda menjual produk yang sudah ramai orang menjualnya di internet, bermaksud anda memasuki persaingan yang sengit..

Oleh itu, sebelum anda memulakan perniagaan internet anda, pastikan pasaran manakah yang anda ingin masuki. Salah satu atau kedua-duanya? Jika kedua-dua, apakah produk yang sesuai untuk kedua-dua pasaran itu? Jika setempat, pastikan produk anda itu dikehendaki ramai. Jangan melihat hebatnya produk anda, tetapi produk itu mestilah sesuatu yang dapat menyelesaikan masalah orang ramai (pasaran bertumpu). Ini kerana, tidak semestinya produk yang hebat, semua orang memerlukannya. Mengenai pasaran bertumpu ini, saya ada menerangkan pada tulisan yang lepas. Jadi, buatlah kajian terlebih dahulu, apakah masalah yang dihadapi ramai orang dan jual sesuatu produk/servis untuk selesaikan masalah mereka. Konsep atau kaedah ini boleh diaplikasikan untuk pasaran setempat ataupun global.

Terserah kepada anda, pasaran mana satu yang anda ingin sertai. Cuma, jika pasaran global, anda perlulah mempunyai pengetahuan bahasa inggeris yang asas. Tahu menulis, mendengar, bercakap dan membaca. Jika itu anda sudah ada, sudah tiba masanya untuk anda meluaskan perniagaan anda ke luar. Namun, jika pasaran setempat anda lupakan, anda telah melepaskan sebuah pasaran yang mudah untuk anda kuasai, sebab ia adalah ‘kawasan’ (negara) anda sendiri..

“hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri.. Lebih baik negeri sendiri..”. 🙂

Lakukanlah yang terbaik walau pasaran manapun yang anda sertai..

Zulfadli.

http://www.smartusaha.com

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

One thought on “Local Market Vs International Market

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *