Langkah Pertama Menjadi Usahawan Internet Berjaya

Mahu tidak mahu, kita tidak dapat nafikan hasil yang banyak yang diperolehi oleh sesebuah perniagaan Internet yang adalah salah satu ciri kejayaan.

Aliran tunai yang masuk ke akaun bank tanpa henti-henti (umpama sungai yang terus mengalir) adalah tanda bahawa bisnes yang dilakukan mungkin telah memenuhi beberapa faktor penting seperti menjual produk yang betul-betul ada permintaan atau potensi pasaran, dan juga usaha pemasaran yang dilakukan adalah agresif (bersungguh-sungguh) dan betul.

Jadi, salah satu langkah pertama untuk meraih kejayaan dalam perniagaan adalah meningkatkan kadar keuntungan dan hasil yang diperolehi. Ini boleh dilakukan dengan beberapa cara:

  • Jual produk yang orang mahu.
  • Pembelian berulangan.
  • Saiz pasaran tidak terlalu kecil.
  • Pemasaran yang betul.
  • Strategi tambah nilai.

Apabila hasil perniagaan diperolehi dengan begitu banyak, gunakan wang itu untuk mengembangkan lagi perniagaan, di samping membuat simpanan dan persediaan untuk hari-hari seterusnya. Bijak membuat duit dan bijak mengurusnya adalah dua kemahiran yang seharusnya ada dalam diri semua usahawan.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

One thought on “Langkah Pertama Menjadi Usahawan Internet Berjaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *