Awas, Laman Web Anda Diceroboh!

Apa pendapat anda mengenai imej di bawah?

hack blog

Mengerikan atau tidak?

Saya tidak mahu menulis banyak, tapi saya ada tip mudah untuk anda amalkan agar laman web atau blog anda tidak mudah diceroboh begitu sahaja:

1. Gunakan username dan password yang sukar diteka oleh orang lain. Antaranya jangan guna perkataan yang ada dalam kamus.

2. Jika pihak hosting berikan anda password cpanel sementara, ubah segera password tersebut! Kebanyakan pembeli hosting tidak menukar password default yang diberikan oleh pihak hosting.

3. Ubah password blog anda secara konsisten.

Tip di atas adalah asas dan paling mudah untuk dilakukan. Namun tahukah anda? Imej di atas adalah imej yang diletakkan oleh hacker di sebuah laman web yang mana password default hostingnya tidak diubah. Nah, perkara mudah yang diperlekehkan akhirnya mengundang padah. πŸ™‚

Apa tunggu lagi? Buatlah apa yang patut.

ps. Sudahkah anda mendapatkan Sistem EZSurvey? Klik di sini jika belum.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

19 thoughts on “Awas, Laman Web Anda Diceroboh!

  1. Dulu saya gunakan alamat email sebagai password. sebabnya supaya mudah utk ingat. padahnya, hacker bjaya masuk dan semua file dlm web tu di delete. tension giler…dan saya ambil masa 1 minggu utk upload semua file2 tu.

    Tips : klu nak lebih secure password anda, gunakan special charater eg: #$@* dll

    1. Apakah perasaan Ammar kalau buat satu benda yang orang lain tak boleh buat? Haa, macam tu lah hacker ni. Sekali dapat hack website orang, bangganya diaorang. πŸ™‚

  2. hacker skrg ni hebat2 belaka…
    akaun bank pun dia boleh ambil duit kita…
    cuba fikir bahaya kan….
    tapi mereka guna kebijaksana mereka ke jalan yang salah…
    kalau guna dgn btul kan lebih baik…

    han

  3. Thanks bro zul atas sharing..

    Aku pun xtau apa tujuan depa nak hack web / blog, Bukan ada apa pun.. Nak hack bank ka dapat la duit.. πŸ™‚ Pakcik google ka.. πŸ™‚
    Nie web kita cari makan n share maklumat utk org ramai..

  4. Ramai gak yang pandang remeh benda ni or take this for granted. Password kita patut ada gabungan huruf dan nombor cth maw111

  5. Satu lagi tips, jangan guna scripts/perisian yang tidak
    perlu.

    Selain dari kepuasan peribadi, hackers ini hack laman web
    kita untuk mengakses server dan melakukan spam/phishing
    dan benda2 jenayah lain.

    Contoh:

    http://www.domainkita.com/taktaupunfolderniwujud/maybank/login.html

    tiba-tiba jadi page login page Maybank. haa, jangan terkejut
    kalau ada pegawai penyiasat Maybank call. :0

    Btw, ada sesetengah server admin kasihan kan pengguna yang dihack,
    mereka akan unsuspendkan akaun kita dan suruh kita pindah, tetapi
    lebih ramai server admin yang saya kenali strict. One strike policy diorang
    kata (esp part phishing).

    Jadi berhati-hatilah. Di samping menggunakan password yang susah diteka,
    tips saya letakkan juga password yang panjang. (kalau susah diteka 8 huruf, masih ada can untuk kena hack). Hilang semua file.

    Buat macam ni:

    p#a*s8S*w#o&rdklccputrajaya0123456789

    (string awal mengandungi password biasa kita yang
    susah diteka, yang belakang tu tambah perkataan lain
    yang panjang)

    Sabri

  6. hmm, yang lagi best hackers dapat godam blog/site politik.. bayangkan kalau depa dapat hack site macam harakah, malaysiakini, PAS dll dan ini memang dah berlaku pun..

    Kena pula time p/raya umum fuyooo melompat la hackers ni..

    Masalah lagi bagi web yang banyak rangkaian.. sebagai contohlah laman web kerajaan spt uitm yang setiap cawangannya dihost ke domain utama. fuuu habis laa. sebelum ni pun banyak laman web kerajaan digodam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *