Kuasa Forum: Mendapatkan pelanggan tanpa sebarang kos

Mahu dapatkan pelanggan tanpa keluarkan kos walau satu sen?

Salah satu cara yang terbukti berkesan adalah dengan menggunakan forum komuniti Online. Walaupun Facebook telah mengambil tempat di kebanyakan hati pengguna Internet, namun forum tetap satu platform terbaik untuk pemasaran produk dan perniagaan.

Apakah itu forum online?

Forum komuniti online adalah di mana satu tempat perbincangan spesifik mengenai sesuatu topik. Contoh forum di Malaysia adalah seperti ForumNiaga.com, WangCyber.com, WanitaNiaga.com dan WanitaMelayu.com. Kebanyakan forum mempunyai satu bahagian khas untuk pengiklanan.

Disebabkan forum tempat berkumpulnya pelbagai latar belakang individu, maka pemasaran di forum perlu dengan cara yang betul, beretika dan yang paling penting tidak menggunakan begitu banyak masa. Dengan formula yang mudah dan boleh digunakan berkali-kali, usahawan mampu membuat jualan di forum dengan mudah.

Untuk itu, bagi membolehkan para usahawan dan peniaga melakukan pemasaran yang betul melalui forum, maka satu ebook panduan telah diterbitkan oleh Educattic Mind (penerbit ebook).

Penulis ebook ini, Mohd Zulfadli berkata, “Pemasaran di forum bergantung sepenuhnya pada cara kita menampilkan diri, ayat dan perkataan yang digunakan serta tawaran produk yang sesuai. Dan perkara yang lebih penting adalah matlamat dan perancangan awal sebelum mula melaksanakannya.”

Katanya lagi, ebook ini ditulis berdasarkan pengalamannya hampir 4 tahun aktif di forum online dan membuat jualan di sana. Panduan ini umpama jalan pintas untuk usahawan belajar dan menguasai ilmu pemasaran cara ini dalam masa yang lebih singkat. Formulanya sudah ada di tangan mereka tanpa perlu ‘mengotorkan tangan’ untuk mencari sendiri strategi berkesan.

Di antara isi kandungan dalam ebook panduan ini adalah:

 • Asas-asas forum online
 • Membina kredibiliti dan pengaruh tersendiri
 • Rahsia jualan yang “memukau”
 • Bagaimana bersaing tanpa perlu menjatuhkan pesaing.
 • Bagaimana mendapat kerjasama usahawan lain untuk menjana keuntungan.
 • Bagaimana melakukan promosi di forum tanpa perlu meluangkan banyak masa.
 • Strategi mudah menjual produk lain atau yang sama kepada pelanggan sedia ada.
 • dan banyak lagi…

Bonus Tambahan:

Dengan pembelian ebook ini, beberapa bonus tambahan diberikan iaitu :

 1. Ebook Sihir Kredibiliti.
 2. Enam buah video penerangan Kuasa Forum.
 3. Temubual bersama 3 orang usahawan yang menggunakan forum sebagai salah satu cara promosi perniagaan mereka.

Untuk siapakah panduan ini?

Ebook ini sesuai untuk semua usahawan online/offline, peniaga, konsultan, penulis buku, Internet Marketer dan sesiapa sahaja, tidak kira bidang perniagaan yang dilakukan. Selagi mana anda memerlukan promosi/pemasaran, maka formula dalam panduan ini boleh digunakan.

Klik di sini untuk maklumat lanjut dan tempahan ebook.

.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *