Keyword TopTen Blog SmartUsaha

Post ini ringkas sahaja, untuk berkongsi dengan anda, bagaimanakah pelayar internet boleh ‘tersesat’ masuk ke laman web saya melalui carian di laman enjin carian GOOGLE.

SENARAI KEYWORD:

wangcyber
smartusaha – smartusaha makin dikenali? Sebab ramai yg cari ikut enjin carian. 🙂
raja adsense
rajaadsense – rajaadsense kita dah jadi bualan ramai. 🙂
ebook percuma
usahawan internet
perniagaan internet
buat duit dengan adsense
smartzul – ada jugak ke orang cari keyword ni? Ada…. 🙂

SEMUA KEYWORD di atas bukan rekaan saya. Saya guna tools untuk lihat statistik serta yang penting, saya boleh tahu melalui keyword apa yang menyebabkan pelawat blog saya sampai ke blog saya ini.. 😉 Dari mana mereka datang, semua saya boleh tahu…

MORAL di sini

1. Untuk bloggers atau pemilik website: Untuk tingkatkan pelawat ke site/blog anda, anda
kena buat kajian sikit bagi hal yang berkaitan. Cari kelemahan dan baiki. Seperti kata saifulsham, kalau anda tak improve web anda, atau setiap hari buat perkara yang sama, anda tak akan ke mana. 😉

2. Saya ada sebab sendiri kenapa menggunakan wordpress. 🙂 Nanti lain kali saya kongsi bersama yer.

Teknik SEO yang saya gunakan bukanlah hanya bertumpu kepada penggunaan keyword semata-mata, atau main-main tulis jer.. Nak menulis bagi mendapatkan ranking terbaik di google juga ada caranya… 🙂

Pendek kata, tingkatkan ilmu, tambah teknik dan tips, applykan untuk web dan blog anda. Setiap hari jika boleh mesti ada perubahan untuk peningkatan. 😉

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

17 thoughts on “Keyword TopTen Blog SmartUsaha

  1. Teknik SEO? Owh, tak sabar nak baca next post. Citer lah skit smartusaha, camner leh dapat ranking best2 or any SEO technique yang anda gunakan. Nak sedut ilmu dari saudara nih.. 🙂

  2. cikguonline>> Tak ada rahsia pun. Just buat teknik yang simple-simple jer. Ermm, maybe google dan yahoo dah lama kenal saya kot.. hehe.. Nantilah saya tulis post khusus teknik apa yang saya gunakan. Rasanya, saifulsham ada citer gak teknik ni.. Lebih kurang jer. Tapi ikhlas saya beritahu, kekadang kita susah nak explain. Ya lah, enjin carian mcm google ni pelik sket.. 🙂 Macam hari tu, dah berbulan-bulan member sy tak update blog free dia. tapi bila taip “perniagaan internet” kat google, tak pasal2 blog dia no 10.. huhu.. Blog saya masa tu no 24. Pelik kan?

    robotys>> Ya, teknik SEO.. Banyak sebenarnya faktor2 yg menyebabkan kita berada di ranking yang tertinggi selain daripada keyword dan content.

    Tapi, blog saya berbahasa Melayu, jadi persaingan tak banyak sangatlah. But, alhamdulillah, smartusaha berjaya kekal top ten berbulan-bulan lamanya.. 🙂

  3. mmg ramai yg biasa taip kat search engine. sbb ramai tak tukar default homepage tu yahoo ke google ke then terus type je website dia nak gi.

    aik zul, dah ada soklan matematik balik? hehehe..

  4. Search engine sekarang pentingkan fresh content dan update setiap hari..org post comment ni pun kira update..

    Bulan lepas google baru update search algoritme dia..maybe ni kot..cari fresh content letak kat depan..

  5. SEO memang sangat penting..Untuk belajar memang ambik masa..Banyak lagi misteri disebalik SEO ni..Algoritma enjin carian sentiasa berubah ubah..Namun biasanya tak banyak la..

    Saya ada blog baru.. http://www.theblogrevenue.com .. Saya ada buat pasal SEO skit,tapi xpost lagi,tengah tunggu giliran..Saya tulis lepas tu save,saya akan publish satu post je sehari..

  6. itu dia keyword popular pilihan zul, dan keyword lain jugak terus meningkat dari sehari ke sehari yang menjadikan blog smartzul ditemui secara tak sengaja…

    kalo gitu kena tingkatkan lagi supaya website/blog menjadi pilihan ramai dah ditemui ramai pengunjung yang datang berkunjung…

    kalo duk ditakuk yang lama dah tentu website/ blog kita takkan ke mana dan yang pasti akan tenggelam dalam hutan Enjin Carian popular masih kini… tersoroklah kita selamanya…

  7. keyaword smartzul pun ada…
    dah glamour dah zul ni…hehe…
    sampai orang boleh sari smartzul di search engine…
    keyword rajaadsense pun ada juga…?

    han

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *