Membina Kejayaan dan Kekayaan di 2008

Apa khabar semua. Semoga sihat sejahtera dan ceria sepanjang masa lebih-lebih lagi di permulaan tahun baru ini, 2008.

Tahun baru bagi kebanyakan orang dijadikan sebagai titik mula sebagai usaha mereka termasuklah di dalam perniagaan. Bagi kebanyakan usahawan internet, mereka sudah pasti merancang sesuatu yang lebih bermakna di tahun baru ini untuk memajukan lagi usaha mereka.

Jika anda bertanyakan apakah matlamat saya pada tahun ini, saya ada perancangan tersendiri, namun mungkin saya tidak dapat kongsikan di sini. Tidak seperti biasa yang mana saya akan beritahu apa yang mahu, namun kali ini biar ia menjadi rahsia dahulu.

Secara mudahnya, saya tidak mahu lagi membazirkan hari-hari di tahun 2008 ini dengan sesuatu yang amat merugikan saya. Pendek kata, saya ingin melalui setiap hari di tahun ini dengan sesuatu yang bermanfaat dan lebih menguntungkan berbanding apa yang telah dilakukan pada tahun 2007.

Kalau kita menggunakan masa dengan sebaiknya, melakukan apa yang perlu dan mengelakkan diri daripada sesuatu yang membazir masa, motivasi, fokus dan tenaga kita, insyaAllah kita boleh berjaya mencapai apa yang kita inginkan.

Masa adalah aspek yang amat-amat penting di dalam perniagaan dan keusahawanan. Kalau kita asyik melakukan sesuatu yang tak perlu pun kita buat, biasanya fokus akan hilang. Apabila hilangnya fokus, maka apa yang dimahukan (matlamat) biasanya tidak dapat dicapai dengan sempurna. Inilah pelajaran yang saya dapati di tahun lepas. Saya ada terlari sedikit daripada perancangan asal. Al-maklum, saya pun manusia biasa.

Namun begitu, pelajaran-pelajaran itu amat bermakna bagi saya. Kegagalan, pengalaman baik atau buruk, kita mesti melihatnya sesuatu yang bernilai. Jangan sesekali melihat ia sebagai suatu yang membebankan kita. Ambil pelajaran itu baik-baik dan pastikan ia tidak berulang lagi.

pendapatan di internetDengan mengoptimumkan penggunaan masa kita kepada perkara-perkara yang lebih menguntungkan, saya amat yakin, kita pasti akan berjaya mencapai apa yang diinginkan. InsyaAllah. Tiada perkara yang lebih penting selain daripada penggunaan masa yang terurus.

Jaga-jagalah masa anda dengan baik. Buat apa yang perlu anda buat sahaja dan fokus padanya. Kalau anda merancang lima matlamat pada tahun ini, fokus hanya pada lima itu. Jangan diubah-ubah, ditambah-tambah atau dikurang-kurang. Fokuskan 100% pada usaha tersebut.

Salah Memilih Peluang

Saya dapati juga, salah satu yang menyebabkan masa kita terbuang begitu sahaja ialah kerana kita tersalah memilih peluang. Kita sangka ia menguntungkan, rupanya habis masa dan tenaga disia-siakan begitu sahaja. Jadi, andaikata ada sesuatu peluang yang datang menjengah anda, pandai-pandailah memilih dan menentukan ia baik atau tidak. Jika ia akan mengganggu usaha anda, katakan tidak padanya. Jika ia dapat membantu anda mencapai matlamat perniagaan anda, terimalah ia dan lakukan sebaik mungkin.

Selain peluang, ada juga anasir luar yang akan menggugat motivasi dan usaha anda. Mereka datang membawa unsur-unsur negatif sama ada kata-kata atau sesuatu perbuatan yang boleh memusnahkan usaha anda. Tangani mereka dengan bijaksana dan dengan penuh ketenangan. Jangan sampai mereka ini berjaya menghancurkan anda dan perniagaan yang dibina. Jika anda gagal menghadapi mereka dengan baik, maka banyak masa yang akan dihilangkan begitu sahaja dek kerana melayan karenah mereka itu.

Pengalaman saya sendiri di tahun lepas, ada beberapa orang yang ‘mengacau’ saya dan mahu melihat saya tersungkur jatuh. Biasalah, tak semua manusia baik-baik belaka. Banyak juga masa saya habis begitu sahaja akibat kejahatan mereka ini, di samping menguji kekuatan motivasi saya. Semoga Allah melindungi kita daripada kejahataan tangan-tangan manusia yang tiada akal yang panjang ini.

Akhir kata, penggunaan masa yang terancang dan fokus pada apa yang perlu dilakukan sahaja adalah salah satu punca kejayaan anda di dalam perniagaan. Tanpa penggunaan masa yang optimum, amat sukar dan lambat sedikit untuk anda mendapat apa yang anda inginkan.

Semoga kita semua berjaya membina kekayaan dan kejayaan di tahun 2008 ini.

Wassalam.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

30 thoughts on “Membina Kejayaan dan Kekayaan di 2008

  1. Salam Zul,

    Semoga tahun 2008 lebih baik dari 2007.Selamat maju jaya buat zul dan semua kengkawan blog/usahawan internet.Harap perancangan untuk tahun ni lebih berkualiti dan berjaya.InsyaALLAH.

  2. Mudah-mudahan apa yang dirancang jadi kenyataan. Saya selalu merancang, tapi tak kesampaian . Hohoho…tahun ni berazam untuk plan my work first, then work for my plan..

    insyaAllah..

  3. Betul tu. Perancangan tahun 2008 perlu untuk mencapai kejayaan …
    Harapan agar tahun ini mendapat sedikit sebanyak melalui program internet.

  4. Selamat Thun Baru, Zul.

    Saya baru je tolak satu peluang perniagaan pasal takde kena mengena dengan perniagaan semasa saya.

    Kena fokus betul-betul ni. πŸ™‚

        1. Ooo… syabas Raymond kerana kalau matlamat tu tak ada dalam perancangan.. takut esok2 yang dikejar tak dapat, yang dikendong keciciran…

          Teruskan matlamat anda.. πŸ˜€

        2. Terima kasih.

          Betul tu.

          Peluang ada kat mana-mana je.

          Jangan dipengaruhi oleh kata-kata manis dan wang yang berlambak tu hingga melupakan matlamat sendiri.

  5. huh…
    dah ramai rupanya saya komen…hehe
    pagi tadi takde lagi…

    saya pun ada rancangan baru juga…
    di hidup saya ni, ini lah rancangan yang paling besar saya buat…
    harap2 menjadi lah ia…

    semoga zul lebih berjaya lagi dari 2007…

    han

  6. Salam bro,

    Sama-sama kita mengharungi tahun 2008 dengan penuh semangat dan cita-cita. Sama-sama kita mencipta kejayaan pada tahun 2008 dan marilah kita realisasikan azam kita πŸ™‚

    Saya sentiasa jadikan bro sebagai kayu ukur dalam ebiz.. nampaknya jauh lagi nak menandingi bro Zul πŸ˜€

    1. Munkin kita tidak perlu untuk menandingi sesiapa… cumanya jadikan persaingan ini sesuatu yang sihat dan saling bekerjasama untuk sama-sama merancakkan industri bisnes internet…

      Labanon, saya memang kagum dengan anda kerana telah berjaya di usia yang muda.. πŸ˜‰

    2. Saya pun sntiasa m’jdkan otai2 mcm zul , abg sham, saifulsham sbg role model n kayu ukr …
      walaupun masih jauh lagi nak capai tahap mcm mrk, tp usha ttp usha..
      πŸ™‚

    3. abg zul ada kelainan skit..ngeh,ngeh..kalau perhatikan dari penulisan abg zul, agak tegas..betul tak? silap orang, memang mudah kecil hati..

      tapi, jika dibelakang tabir, saya rasa senang untuk berhubung ngan abg zul ni..mudah mesra.. Tak percaya.. Cuba la hubungi abg zul..hohoho.. πŸ˜‰

      1. yeke naem?
        tak pernah call zul pun…hehe
        nanti kacau zul pula kalau ramai2 call zul, naem…
        zul mengamok kan…hehe

        han

  7. Pada tahun 2007, banyak juga masa saya terbuang kerana menunggu peluang-peluang yang datang.. terasa rugi dan menyesal pun ada. Apa pun, alhamdulillah banyak dari matlamat yang hendak saya capai telah pun dilaksanakan.

    InsyaAllah tahun 2008 ini saya akan menguruskan masa dengan lebih baik.. πŸ˜€

  8. happy new year for bro zul and you all. Memang tak semua yang kita rancang berjaya dilaksanakan. Tahun 2008 nih saya cuma ada 4 rancangan je. Takut nanti klu terlalu banyak rancangan, tak dapat pula nak laksanakan.

  9. abg zul, ni saya ada skit je nak komen pasal post ni.. Jangan marah ye :mrgreen:
    kalau tak salah saya, gambar keluk income dan masa tu macam tak berapa sesuai la. Hohoho.. Lagi banyak masa dihabiskan lagi banyak income yang dapat. Tak best la macam tu. Itu untuk orang yang berkerja untuk duit.

    Yang best ialah, keluk tu sepatutnya jadi huruf C terbalik. Mula, memang banyak masa habis untuk dapatkan income yang banyak. Fokus lah salah satu faktornya. Kemudian sampai satu tahap, kita tak boleh habiskan masa untuk bina income dah. Sebaliknya sampai pada satu tahap, income akan terus bertambah dan masa yang diluangkan pula cuma sedikit je. Itulah namanya duit pula berkerja untuk kita..

    ps: sekadar bergurau..Nanti marah kena jual..hoho :mrgreen:

  10. salam..
    selamat tahun baru untuk zul n semua pembaca blog sini.. semoga perancangan untuk tahun 2008 ni akan tercapai, insya’ALLAH.

  11. lagi tinggi kita menjulang ke langit, lagi ramai yang perasan dan lagi ramai yang dengki.

    itulah kehidupan.

    semoga terus sukses.

    ws.

    Pakdi
    Kajang

      1. Pakdi,

        Mungkin buku “Secrets of the Millionaire Mind” karya T. Harv Eker dapat mengubah pandangan serta financial blueprint saudara. πŸ™‚

        Dulu pun saya fikir macam tu sehingga saya menghadiri kursus beliau tahun lalu.

  12. Rasanya belum terlambat lagi saya nak ucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2008 pada Zul. Maaf la dah lama saya tak memberi komen, tetapi saya tetap membaca tulisan Zul. Semoga berjaya Zul!

    Sani Rahman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *