Jenama perniagaan anda sudah tenggelam?

Jenama perniagaan anda sudah tenggelam?

Jika ya, tidak perlu risau.

Anda boleh lakukan salah satu daripada 2 cara berikut:

1. Lakukan “re-marketing”. Mungkin jenama anda tenggelam kerana anda sudah lama tidak melakukan aktiviti pemasaran. Pastikan proses pemasaran itu adalah kaedah yang efektif, serta gunakan pelbagai saluran pemasaran.

2. Lakukan “re-branding”. Tidak semestinya tukar nama jenama, tetapi mungkin warnanya, logo, visi & misi yang baru atau apa sahaja yang tidak pernah anda lakukan selama ini. Selepas ada strategi dan jalan baru, lakukan marketing yang konsisten dalam kadar yang anda mahu, sama ada “slow & steady”, ataupun “bertubi-tubi”.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *