Istilah-Istilah Asas Internet dan Internet Marketing

Buat masa sekarang, saya tidak dapat fokus kepada penulisan di blog ini. Dan kemungkinan besar sehingga hujung tahun ini, penulisan di blog ini mungkin akan sedikit perlahan…

Apapun, di tulisan yang pendek ini saya sertakan satu Ebook yang dah lama sebenarnya, tapi saya yakin tak semua orang memilikinya atau bagi yang dah ada tak buka lagi Ebook tersebut. πŸ˜‰

Salah satu kelemahan mereka yang baru ingin berkecimpung dalam perniagaan Internet adalah mereka tidak tahu istilah-istilah yang berkaitan. Contohnya seperti CPM, CTR, CPC, Hosting, Server, Blog, Cpanel, Bandwitdh, Database, Forum dan macam-macam lagi. Akibatnya, usaha mereka terbantut atau perlahan.

Dalam bercakap mengenai small business melalui Internet ini, kita perlu tahu bahawa semua perkara kebanyakan kita yang melakukannya. Nak upah orang lain, tak semua kita mampu terutama di peringkat awal (permulaan). Walaupun mengupah orang adalah the smart way, tapi nak tak nak kita kena tahu juga perkara-perkara asas terutama yang berkaitan Internet.

Ya lah, dah nama perniagaan Internet, kena tahu lah perkara yang berkaitan di Internet kan? πŸ˜‰

Baiklah, cukup di sini dahulu dan dipersilakan untuk mendownload Ebook berikut yang bertajuk “The Internet Marketing Glossary”.

internet marketing glossary

Klik di sini untuk Download

PS. Dah download, bacalah yer. Anda juga boleh kongsi-kongsikan Ebook tersebut dengan sesiapa sahaja. Free Giveaway.

-smartzul

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

10 thoughts on “Istilah-Istilah Asas Internet dan Internet Marketing

  1. Murah hatinya SmartZul ni.

    Aku pun nak give away kat sini. Tapi entah kat pelosok mana ebook aku tu. Mungkin dah tersimpan kat dvd backup aku.

    Istilah-istilah ini semua memang penting. Glossaty ini macam kamus bagi IM.

    Terima kasih kerana berkongsi.

    Kata orang,
    Buat baik berpada-pada,
    buat jahat jangan sekali. πŸ™‚

  2. Besar pahala berkongsi ilmu yg bermanfaat ni…lepas tu dipergunakan sebaik2nya pula ilmu, bertambahlah pahalanya..AMIN πŸ™‚

    Knapa takdpt bagi fokus sepenuhnya pd blog ni, ada komitmen lg besar ker..:)??

  3. Afzai, nak kata ada komitmen besar lain, tak juga. Tapi sebagai manusia normal, samalah macam orang lain. πŸ™‚ Biz, hidup, masalah, keperluan, sosial and so on…

    Psst, bukan tak boleh fokus, hehe, tu perkataan hikmat saya tu. πŸ˜‰ Cuma mungkin slow sikit jer. Lagipun ni dah pertengahan tahun dah. Must do something for biz. Rata2 usahawan lain pun dah mula sibuk sikit skang.

    Ebook yg saya bagi tu saya tak kenal siapa pemiliknya, saya main ambik je dalam komputer ni. So mana-mana link yang ada dalam Ebook tu terserahlah anda nak klik ke tak. Janji ilmu dalam tu. Baca, jangan tak baca. πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *