Internet Marketer Dahulu dan Sekarang

Tulisan ini adalah untuk Internet Marketer, dan sesiapa yang mahu jadi Internet Marketer.

1. Dahulu kita boleh berikan apa saja maklumat dan pembaca terima bulat-bulat. Sekarang mereka sudah bijak menapis apa yang perlu, lagi-lagi sudah banyak pilihan yang lebih baik di hadapan mata mereka.

2. Dahulu Internet Marketer hanya cukup beritahu teknik “A” tanpa perlu buktikan ia. Sekarang mana-mana Internet Marketer yang hanya berikan teori tetapi tidak berikan contoh RESULTS (hasil), pelanggan sukar percaya. Media sosial amat memainkan peranan di mana ketelusan Internet Marketer akan dijadikan ‘taruhan’ utama.

3. Dahulu boleh buat seminar teori berkali-kali, tetapi kini orang ramai lebih mahukan kemahiran, belajar teknik yang ‘proven’ dan sesuatu yang segera. ‘Learning curve’ (tempoh belajar dan menguasai yang lama) mungkin tidak akan relevan lagi untuk memulakan bisnes dan berjaya mempraktikkan sesuatu teknik.

4. Jika dahulu banyak ebook teori dan asas, sekarang satu demi satu ebook yang mendedahkan teknik yang terbukti teruji dan memberikan hasil.

5. Dahulu kita boleh kata kita yang terbaik, tetapi sekarang kebanyakan orang sudah bijak menentukan siapa yang terbaik dan tidak. Sekali lagi, kuasa media sosial memainkan peranan besar, selain pengguna Internet sudah bijak mencari maklumat.

Kesimpulan: Boleh saja mahu lakukan seperti yang dulu-dulu, tetapi jika mahu memecut lebih laju, lakukan seperti yang menjadi ‘tuntutan’ masa kini.

Saya yakin, mana-mana Internet Marketer yang memberikan solusi (penyelesaian) yang mudah dikuasai, senang difahami, didatangkan dengan pakej yang menarik, boleh segera dipraktikkan dan cepat memberikan hasil, mereka lebih mudah mendapat tempat di hati kebanyakan orang (penggiat perniagaan internet).
__
Mohd Zulfadli Suddin

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

2 thoughts on “Internet Marketer Dahulu dan Sekarang

  1. Memang benar tuan. Sudah ramai IM-IM baru yang susah menempa nama mereka dalam dunia perniagaan internet ini.

    kebanyakan dari mereka menghasilkan panduan yang benar-benar terbukti berkesan. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *