Internet Anda ‘Slow’? Ketahui Sebabnya…

Hari ni atau bermula semalam, talian internet begitu perlahan. Dalam hati saya, “alahai streamyx”, problem lagi. Akses ke beberapa laman web agak perlahan, termasuk ke beberapa laman web saya. Antara web terbesar yang agak slow diakses adalah yahoo.com. Agak-agak kenapa yer? Anda perlu tahu berita terkini….

SATU GEMPA BUMI YANG KUAT TELAH BERLAKU DI TAIWAN!

Sila baca berita ini (dalam BI yang saya petik dari BBC News):

Asia communications hit by quake

Telecommunications across Asia have been severely disrupted because of damage to undersea cables caused by Tuesday’s earthquake near Taiwan.

Banks and businesses in Taiwan, South Korea, China and Japan reported telephone and internet problems.

The earthquake, a magnitude 7.1 according to the US Geological Survey, struck off Taiwan’s southern coast

Two people were killed and at least 42 injured in the temblor, which shook buildings across the island.

The earthquake took place at 2026 (1226 GMT) south-west of Hengchun. It was followed by a number of aftershocks.

Japan’s Meteorological Agency had warned of a possible localised tsunami heading towards the Philippines, but nothing was later reported.

‘Seriously affected’

Taiwan’s largest telephone company, Chunghwa Telecom Co, said damage to an undersea cable had disrupted 98% of Taiwan’s communications with Malaysia, Singapore, Thailand and Hong Kong.

Repairs could take three weeks, Vice-General Manager Lin Jen-hung said, but quality would improve daily.

Telecommunications companies in Hong Kong, Japan and China also reported problems.

China’s biggest telecoms provider, China Telecommunications Group, said that communications cables to the US and to Europe had been damaged.

“Internet connections have been seriously affected, and phone links and dedicated business lines have also been affected to some degree,” it said.

In South Korea, broadband provider KT Corp said six submarine cables had been affected, interrupting services to customers including banks.

Some foreign exchange trading was reportedly affected.

“Trading of the Korean won has mostly halted due to the communication problem,” a dealer at one South Korean domestic bank told Reuters news agency.

Several companies have warned of slow internet access over the next few days.

In Taiwan, rescue workers were searching through rubble for people injured in the earthquake.

Two members of a family died in Hengchun when their house collapsed, Taiwanese officials said.

The earthquake came on the second anniversary of the Asian tsunami, which claimed almost 250,000 lives.

Story from BBC NEWS:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/asia-pacific/6211451.stm

Published: 2006/12/27 07:44:32 GMT

© BBC MMVI

Nota:

Kita sebagai umat Islam ambillah kejadian gempa bumi, banjir, tsunami dan sebagainya sebagai inti pelajaran kepada hidup ini. Dalam bahasa mudah, bumi kita ini telah sakit dan anda sebagai muslin tahu bukan apa ini semua? 🙂 Mengikut kajian pihak Jabatan Meteorologi Malaysia, banjir di Pahang dan N.9 mungkin akan berulang lagi…

Daripada berita di atas, pihak di Taiwan mengatakan mereka perlukan 3 minggu untuk membaiki talian kabel bawah tanah yang rosak tersebut. Inilah salah satu kelemahan perniagaan internet, kita sebagai usahawan internet perlu mempunyai pelan dan strategi agar jika ada apa-apa berlaku seperti bencana alam sebegini, kita sudah bersiap-sedia sepenuhnya.

Wallahu ‘alam.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

14 thoughts on “Internet Anda ‘Slow’? Ketahui Sebabnya…

  1. hehehe..site saya guna datacenter kat US..patut pun tak boleh nak access..boleh pun sangat slow..huhuhuh..tau pun masa berita tadi…

    Susahkan mcm ni…Jadi masa takde tenet ni saya ambik peluang unruk menulis..Semua yang terlibat..boleh la wat keje lain sementara access tenet sblow ni..Harap bersabar semua…

  2. Nasib baik site saya kebanyakannya datacenter kat singapore. Ingatkan connection tak dapat sebab tak bayar bil streamyx. Hehe..

  3. Patut masa study dulu, kita digalak buat data center kat kawasan yang berlainan. Rupanya ni lar salah satu sebab dia…

    Selalunya saya akan rujuk website tm.net kalau ada masalah mcm nie..

  4. Patutlah semalam browsing slow giler… bila bukak website dari Malaysia cepat pulak.. Nampaknya harga barang komputer naik balik la..biasanya kalau Taiwan kena gempa bumi,harga RAM la yang selalu melambung..

  5. patutla internet connection slow sangat kemarin, mencabar juga sebab buat kita buang banyak masa dan banyak kerja tertangguh, sebagai usahawan internet perlu ada fleksibility dan ‘backup plan’ jika apa2 musibah berlaku dalam masa yang tak dijangka.. bila bukak web page malaysia teda masalah pulak..ingatkan akaun streamyx yang kena band atau line telefon yang ada problem, bila check kat TMPoint semua teda masalah pula..rupa-rupanya (ishh, macam lagu Lotter AF4 pulak) ada ‘gumpa bumie’..

  6. zul, tq for info.
    betul sham, kita kena buat kerja lain, asalkan bermanfaat kpd ebiz kita.
    sbg usahawan yg hebat, perancangan alternatif perlu kita buat, supaya kita tidak terikat dgn sesuatu masalah/perkara.
    bagi saya pulak, mulai 29/12/06 – 1/1/07, saya tak dpt online kerana balik beraya kat kg, jadi kena la menulis idea2 terkini utk blog pertama saya dan ulangkaji balik ebook zul dan buku saifulsham utk lebih faham dan mendapatkan segala yg tersirat didlmnya.
    satu perkara lagi, rasa gerun juga dgn ujian ALLAH sejak 2 bulan kebelakangan ini. diharap rakan2 ebiz lain, dpt menjaga/meningkatkan amal ibadat kita supaya berjaya di dunia dan akhirat.

  7. Tsunami..
    Banjir Besar…
    Taufan…
    Gempa Bumi…

    Tu semua peringatan. Satu lagi Allah nak tunjukkan kesan kerakusan manusia dalam era pembangunan ni. Hutan sikit, air tak telap, sebab air cepat naik. Pemanasan global berlaku akibat tangan manusia sendiri. Kejadian sebegini juga nak mengingatkan hari kiamat nanti yg lagi dahsyat. Hanya mereka yang nak guna akal sahaja akan mengambil iktibar & pelajaran.

    Semoga kita hidup dengan beriman, mati pun dalam iman. InsyaAllah.

  8. looorr..patutlah tak dapat access..saya pakai line DIGI..so kena tempias jugak yeer..hehehehe..saya try masuk website wangcyber tak dapat tapi website Smartusaha Zul dapat masuk…emmmm..pelik…camner tu…

    walaucamnerpun, kita tunggulah internet sedunia pulih sepenuhnya…

  9. akum kengkawan..

    huh..hari ini genap seminggu rumah saya takder streamyx…sebabnya bukan pasal gempa bumi tapi kabel TM kena curik..huargh!! seminggu tak der internet tuu..macam org kena angau jer..

    Tapi betul kata smartusaha, bumi ni memang semakin sakit..so sama-sama lah kita memperingatkan diri masing-masing..

  10. ‘Assalamualaikum’, kalau nak ringkaskan
    ‘Salam’ bukan akum 😉

    akum merupakan perkataan yahudi bermaksud celaka 😈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *