Bila Idea Datang Tak Henti

Dalam senarai idea saya, ada bermacam-macam idea produk digital. Ahaa, bukan eBook sahaja ok. Produk digital ini bermacam-macam seperti audio, video, web template, software, online system (web based system), template wordpress, imej grafik, foto (gambar) dan pelbagai lagi yang lain. Jadi, perluaskan kefahaman anda mengenai produk digital, not just eBook. πŸ™‚

Setelah projek 7 Blogger siap, saya akan lakukan projek lain pula (tapi slow sikit sebab nak siapkan modul seminar ebiz di Penang nanti). Projek tu termasuklah eBook dan lain-lain produk digital. Itu belum lagi termasuk beberapa projek JV dengan usahawan yang lain.

Sebelum ini iaitu sebulan dua lepas, saya telah dapat satu idea hasil inovasi daripada produk sedia-ada. Setelah saya buat kajian, ia tak dapat dilakukan di pasaran Malaysia. Klu-nya, saya nak buat sistem auto-pilot… Untuk apa sistem tu, biarlah ia rahsia dulu. Kaji punya kaji dan fikir, saya tak jumpa how to solve one problem yang timbul. Akhirnya, saya stop sebab tak ada jalan penyelesaian.

Namun, di dalam asyik menyiapkan projek 7 blogger, tiba-tiba datang satu idea yang menyelesaikan masalah tadi! Syukur pada Allah sebab akhirnya saya dah dapat solve that problem dengan ‘twist’ sedikit idea asal. Saya yakin insyaAllah idea tersebut boleh dilaksanakan. Kalau saya tak dapat buat sistem online tersebut, ehem ehem, saya ada kawan-kawan serumah yang expert dalam bidang programming. Sebut jer apa. Artificial Intelligent, Java, networking, C++, PHP, web programming, design, animation, sistem komputer, mereka boleh membantu saya. Hehe, sorry sebab tolong angkat bakul untuk kawan-kawan serumah saya. πŸ˜‰

Tapi, untuk projek sistem auto-pilot yang saya nyatakan tu, rasanya saya boleh buat sendiri sebab ia hanya simple project dan memerlukan asas-asas programming sahaja. Kalau saya minta bantuan yang pakar-pakar tu pun, maybe saya minta nasihat ‘how to optimize the system’ jer terutama bab security dan teknologi2 berkaitan. Kawan-kawan saya adalah programmer yang banyak pengalaman (angkat bakul lagi).

Adalah satu kerugian besar jika saya tak guna ilmu-ilmu yang saya pelajari di Universiti untuk mengembangkan bisnes saya dan memajukan bidang perniagaan Internet di Malaysia. That why saya mahu sambung ke bidang Master biz IT (tahun depan, insyaAllah) sebab mahu lebih serius dalam bidang ebiz dan IT ini.

Jadi, doakan saya agar projek sistem auto-pilot itu berjaya. Saya yakin, kelak para newbie yang nak buat ebiz akan rasa lebih senang dan seronok. Yes auto-pilot, TAPI ada sedikit peratus perlu campur tangan manusia. Ya lah Malaysia, ramai yang guna online banking jer untuk transaksi bayaran. Tapi, ia hanya one simple task sahaja.

Oklah. Tulisan ini hanya ingin memberikan ‘hint’ sahaja akan projek ‘Sistem Auto-Pilot’ yang akan saya mula dalam masa terdekat ini. Doakan agar ia berjaya ya? Sebab, ia akan memudahkan anda juga nanti untuk buat ebiz di pasaran Malaysia. πŸ˜‰

PS. Actually, prinsip saya buat masa sekarang adalah saya nak elak buat produk “how to make money”, tapi saya nak buat produk yang membantu orang “make money”. Baca berulang-kali ayat saya ini, ia dua pernyataan yang berbeza.

PPS. Bukan hanya sistem auto-pilot itu sahaja yang akan saya buat, banyak lagi sistem online yang akan saya bangunkan kelak khusus untuk pasaran Malaysia.

Sahabat ebiz Anda,

-SmartZuL

PS. Dah download Ebook Interview Bersama 7 Blogger? Jika belum, klik di sini.

PPS. Masa saya tulis artikel ni, lesen Resell Rights untuk Pakej Reseller Kit Blogger tinggal 9 sahaja lagi. Sila klik di sini untuk maklumat lanjut. Cepat bertindak kerana ia akan SOLD OUT (habis) bila-bila masa sahaja!

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

20 thoughts on “Bila Idea Datang Tak Henti

  1. Wahhh…hebat Zul. Mencurah2 idea Zul skrg.
    Tak rugi saya jadikan Zul sbg mentor saya walau pun tak secara rasmi. πŸ™‚
    Tak pe…Mai Penang hujung bulan ni kita rasmikan. Haa.haa…

    Apa2 pun saya sentiasa mengikuti ilmu yg Zul telah sampaikan. Insyaallah saya cuba sesuaikan dengan bisnez saya nanti utk perancangan jangka panjang. Semuga Zul terus maju.

  2. Tahniah Zul… Gempaq gitu. Seorang usahawan yg hebat. Memang patut dicontohi oleh semua orang dlm ebiz ni terutamanya saya ni. Semangat Zul sangat besar. Kata orang, ‘antusias’ tinggi.
    Apa pun saya tetap sokong dan kalau ada ilmu yg boleh dicedok sket, nak cedok la sket yek. 😳

  3. Jimieray, jumpa di sana. Ada hadiah istimewa saper yg join seminar tu nanti. InsyaAllah.

    En Aziz, insyaAllah, kalau sikit ilmu saya, yang sikit tu lah akan saya kongsi-kongsikan. Cuma masa jer lah yg akan menentukan. Kita tetap sama2 belajar sebab bab ilmu ni kena terus menerus belajar.

    Pasal sistem tu, insyaAllah semoga ia berjaya. Just a simple system.

    Thanks.

  4. Sistem auto-pilot macam nampak menarik jer!. Ok moga berjaya dengan projek terbaru Zul. Simple sistem bagi zul..tapi advance bagi kami πŸ˜‰

  5. Wah… banyak betul idea tu… baguslah macam tu.. sekurang2nya industri biz internet tidak terhad kepada ebook sahaja (kalau ikutkan, memang tidak terhad…)

    Tahniah kepada smartzul, saya akan tunggu projek terbaru anda..!

  6. Tahniah krn sekali lg dpt m’buktikan yg anda mmg serius dlm bidang ebiz ini. Usahawan Melayu muda b’wawasan mmg ada dlm diri anda.. Tahniah sekali lg.

  7. hehehe..bila baca post ni..memang bersemangat abg zul smartusaha ni.
    nampaknya bila la saya nak berdiri sama tinggi dgn IM begini..

  8. Betul tu seronokkan bila idea sentiasa datang…Boleh Zul ceta sikit apa rahsianye hinggakan idea sentiasa ada ni πŸ˜†
    Apa pun tahniah kerana Zul dapat membuktikan sebagai Usahawan Melayu yang berwawasan!

  9. kadang2 minda separa sedar akan dtg bila kita xsangka2 terfikir idea yg berguna.. klu blh kita kenelah sentiasa kreatif dan asahkan minda kita utk sentiasa berfikir agar ini secara tidak langsung akan memberikan minda kita sentiasa berfikir ke arah yg variasi yg mana tidak la otak kita ni beku sentiasa mcm ais batu ekekeke!!

  10. Cara nak dapat banyak idea…banyak membaca…Kalo malas membaca tu,memang idea tak datang..Melalui pembacaan jika akan faham banyak benda & idea akan datang mencurah curah..

    Betul tak zul?

    Satu soalan buat pembaca blog zul. Anda selalu ke kedai buku tak? Kalo tak,rajin² la beli dan baca buku.

  11. Terima kasih semua, tak dapat saya nak bagi response kepada setiap komen anda. Ya, idea tu datang dengan tiba-tiba. Cara saya, bila datang idea, saya terus catat sebab fikiran kita ni ada ingatan jangka pendek dan panjang. Tujuan lain saya catat agar idea2 tu tak ganggu kerja yang saya sedang buat. Lepas catat, saya lupakan kejap idea tu dan buat kerja yg sedang dilakukan. πŸ˜€

    Cara nak dapat idea? Hmm, salah satunya banyak membaca. Tapi saya tak lah banyak baca buku sangat. Bagi saya kunci utama adalah, kita kena fokus pada usaha kita agar sentiasa ada momentum untuk terus berjaya apa yg kita buat. Bila ada fokus pada bidang kita, maka perlu pula macam-macam cabang idea agar usaha kita lebih melebar. Dari situ dapatlah idea2 untuk dikembangkan. πŸ™‚

    Semoga projek auto-pilot ni berjaya dan memberi manfaat kepada semua. InsyaAllah.

  12. idea saudara zul ni memang mencurah2 lah…tak boleh renggang dengan dia ni. kena selalu rapat supaya ‘idea mencurah2’ tu boleh berjangkit secara automatik dengan saya.. ehehehe…

    p/s
    saudara zul ni memang seorang yg kreatif dan berinovasi.

  13. 😐 Idea yang baik akan diberkati Allah. Insya Allah πŸ˜‰ Membantu orang make money bukannya how to make money. Idea yang berbeza daripada kebanyakkan program yang ada di internet sekarang. Isteri saya kata : Good effort must carry on. πŸ˜›

  14. idea kalo dah datang mencurah2 kenalah simpan dan catat segera agar dapat digunakan dengan sebaiknya pada masa depan…

    kalo dah hilang entahkan boleh entahkan dapat semula idea tersebut. terus hilang dan lenyap dari muka bumi ini… memang tak dapat2 laa kalo dah hilang idea. jangan hilang akal dah laaa…

  15. kalo masih tak berhenti2 lagi, hambik idea tersebut kemudian freez kan dia dalam peti sejuk. kalo nak guna, hanya panaskan sahaja di atas dapur minda anda… wuahahahahaa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *