Fokus 2012 SmartZul

Pada tahun ini, saya akan memfokus kepada beberapa perkara dan aktiviti berikut:

  1. Penerbitan produk informasi untuk niche berikut:
  2. Talk, seminar, coaching dan bengkel/training perniagaan Internet (umum dan spesifik).
  3. Penulisan buku.

Topik-topik fokus saya untuk bidang Internet Marketing bagi tahun ini adalah:

  • Perniagaan Internet 101 (basic & startup)
  • Facebook Marketing
  • WordPress & Blogging
  • Produk Informasi
  • Affiliate Marketing

Secara rekod peribadi, saya mempunyai pengalaman tersendiri untuk kesemua topik di atas.

Salah satu visi saya pada tahun 2012 ini adalah, membantu sekurang-kurangnya 100 orang memulakan perniagaan Internet mereka sendiri atau/dan dilatih dengan kemahiran pemasaran Internet.

Nantikan program-program seminar dan latihan (training) yang berkaitan dengan topik-topik di atas untuk setahun penuh ini. Ia akan dilaksanakan melalui dua cara iaitu online dan bersemuka (seminar & bengkel).

Pada tahun ini juga, saya akan kurang melakukan perkhidmatan tertentu (servis) melainkan ia benar-benar ‘berbaloi’ dan sepadan dengan masa yang diluangkan. Cuma, saya akan lebih kepada khidmat konsultasi bagi mereka yang mahu memulakan model perniagaan internet berkaitan.

Tip: Kita teramat sukar untuk berjaya jika kita tidak menetapkan fokus untuk setahun penuh yang begitu singkat ini. 12 bulan bukanlah satu tempoh masa yang panjang. Jadi untuk mencapai sesuatu hasil yang membanggakan, kurangkan komitmen untuk perkara yang tidak perlu dan fokus sepenuhnya pada perkara yang amat kita tahu. Kemudian, tetapkan masa yang spesifik dan jelas untuk melaksanakannya (perancangan tersebut). Kejayaan akan berada dalam tangan jika kita melakukan perkara yang kita tahu dan mahir.

.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *