Tip Bisnes Produk Fizikal

1. Pasang laman web berbentuk shopping cart untuk jual banyak produk. Bina dan kembangkan jenama bisnes kita sendiri. Kalau guna kaedah dropship yang sediakan shopping cart, digalakkan juga buat shopping cart sendiri.

2. Gunakan saluran lain seperti Facebook untuk jual produk-produk yang laris sahaja. Simpan maklumat pelanggan dari Facebook seperti emel, alamat dan nombor telefon untuk hubungi mereka kembali. Beritahu kepada mereka, banyak lagi produk lain di laman web shopping cart kita.

Menjual di Facebook sama seperti di Ebay. Sebahagian penjual di Ebay akan bawa juga pelanggan mereka ke laman web jualan sendiri (minisite ataupun shopping cart) untuk kurangkan kos caj yang dikenakan oleh Ebay. Malah produk yang mereka jual di Ebay bukanlah sasaran keuntungan, sebaliknya hanya mahu dapatkan pelanggan berpotensi dari sana.

Begitu juga kita yang menjual di Facebook. Facebook hanyalah ALTERNATIF. Pusat bisnes kita yang sebenar adalah laman web jualan kita sendiri. Dengan shopping cart ataupun dengan sistem tertentu, kita akan mampu mengurus maklumat pelanggan dengan lebih mudah dan cepat.

ps. Hubungi kami untuk dapatkan perkhidmatan membina laman jualan ‘shopping cart’.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *