Can You Write in English and FREE grammatical Errors?? If Yes…

If yes, you can make money easily. But, how about if you can’t write in english better? Can you make money on internet? Ohh, the great question!

Ho ho ho… Zul skipping pulak dah! Opps, speaking.. πŸ˜‰

Sajer test power..

Ok, berbalik kepada tajuk di atas, saya ingin menyentuh sedikit masalah yang melanda di pemikiran orang-orang kita yang nak mulakan perniagaan internet iaitu mengenai ketidakyakinan di dalam berbahasa inggeris. Saya sendiri juga masih tak menguasai sepenuhnya bahasa inggeris. Tapi pengalaman saya berforum di forum antarabangsa, walaupun ayat saya berbelit-belit, tapi faham jugak mat-mat saleh kat luar sana. Begitu juga masa chat online kat ruangan support untuk tanya sesuatu, faham pulak diaorang ayat saya. Peliknya…. Padahal ada beberapa kesalahan tatabahasa, tapi mereka faham.

Saya juga pernah berurusan dengan sorang mat saleh ni dari UK. Dengan yakinnya dia bayar saya walau kerja belum siap sepenuhnya lagi. Dan yang peliknya, ayat saya ada salah grammar, ya, ada salah grammar! Susunan tak betul. Tapi, kenapa dia faham yer? πŸ˜‰

Maka, terbukti! Mereka tak kisah dengan grammatical error pun!!

** Tapi janganlah salah banyak sangat, sikit-sikit udah ler.. πŸ˜‰

Ada satu mat saleh ni kata, “grammar no 2, cikgu bahasa inggeris awak tak akan semak pun tulisan awak tu..”. πŸ˜† hahaha.. Tu mat saleh sendiri yang cakap, kita ni plak yang takut-takut.

Maka, kalau anda dah expert sangat english tu, gunalah kelebihan tu untuk membina perniagaan sendiri kat internet. Kalau yang tergagap-gagap bi tu pun boleh buat duit, inikan pulak kita yang tahu lebih. Ish ish ish.. Rugi rugi… πŸ˜‰ Hari-hari masuk internet, tapi satu sen pun tak buat duit. Raya dah dekat kawan-kawan. Atau zaman sekarang, gaji 2,3 ribu pun cukup-cukup jer. So, anda gunalah peluang yang ada untuk tambah side income. Tak perlu buat full time pun takper.

So, make sure you grab this opportunities!

PS. Ermm, Zul. Tak boleh ker kalau cuma market Malaysia je? Nanti saya akan tulis mengenai ‘isu’ ini. πŸ˜‰

PPS. Ini bukan automatik post. Saya dah kembali ‘bekerja’.

PPPS. Sudahkah anda mendaftar newsletter smartusaha.com? Beratus yang lain telah mendapat informasi yang saya tak ‘dedahkan’ kat sini + mereka dah dan akan dapat beberapa item secara PERCUMA! Kalau anda nak juga, daftarlah sekarang.. πŸ˜‰

Daftar di sini: http://www.smartusaha.com/news

** Ada orang tanya dan kata, kalau nak bagi free, bagi je lah. Kenapa nak suruh daftar lah apa lah.. Saya jawab:

“Alahai, kita suruh daftar free jer, bukan suruh bayar pun. Orang nak bagi benda free pun masih komen negatif.. Apa daaa..”. πŸ˜‰

Jawapan saintifik: “Kalau anda tak daftar, macam mana saya nak hantar emel, info, maklumat dan berita kepada anda? Maka sistem newsletter lah cara efektif nak berhubungan dengan ratusan orang termasuk anda…”.

Moga terjawab!

Wassalam.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

24 thoughts on “Can You Write in English and FREE grammatical Errors?? If Yes…

  1. Bagak, jangan sampai membakar diri sudah ler… πŸ˜† hehe..

    Betul bagak, kita perlu keyakinan, namun ia bukan satu kewajipan dan paksaan. saper yang nak buat, saper nak tumpu market Malaysia dulu, silakan.

    Pendek kata, pilih dan buat apa yang disukai. πŸ™‚

  2. Askum! Saya baru di sini, tapi nak mencelah jgk!
    Kalau ikutkan, yg mat saleh ni pon tulis berterabur. Saya dah 4 tahun dkt eBay, macam2 ragam customer yg saya jumpa. Kalau setakat salah eja perkataan tu, boleh kata 8 out of 10 email mesti ada punyer. Ada yg sampai kita pon tak paham apa yg dia nak sampaikan!
    Oleh itu, jgn takut utk bermula. bantai jer.. Banzai!

  3. Assalamualaikum…

    Bahasa Inggeris tu penting jugak. Kalu kita tak mahir lagi, apa yang perlukita buat ialah belajar…belajar,…belajar…sampai mahir.

    P/S : tapi jangan la sampai kita lupa Bahasa Melayu kita sendiri…

    Betul tak Zul?

  4. Cuz MK Deals, selamat datang ke rumah buruk saya ni.. hehe.. Saya kenal saudara. Dari accentcard kan? πŸ™‚

    Cikgu, akhirnya tertulis jugak yer komen kat blog saya ni. Thanks.

    Pokok pangkal cerita dan kesimpulan, tulislah apa yang patut. Janji apa yang nak disampaikan tercapai. πŸ˜‰

  5. Baru ni saya ke UUM..Ramai tanya saya keje ape..saya ckp keje kat umah…pastu keluar plak..ooo,mengangur..saya just senyum,ckp Internet Business..Pastu dia tanya “MLM”..Bile saya sebut Internet Business mesti ckp “MLM?”..ramai dah terkeliru kat situ..

    Pasal English..grammar betul bukan satu kemestian..cukup kalo orang paham..saya selalu main jugak kat ebay.ada yang email saya dengan ayat tungang tebalik..tapi paham la apa yang nak sampaikan asalkan “keyword” yang betul yang digunakan.Style saya,saya tulis dulu kat Word,sebab leh cek grammar tapi leceh skit la..banyak keje..

    Bulan 10 ni saya akan ke UUM lagi atas jemputan Profesor saya kat sana.Dia mintak bagi talk tentang peluang kerjaya dalam Internet Business.Prof saya ckp rata² mereka dah moral down bile asyik tengok paper keluar statistik graduan mengangur.Ni acara tahunan fakulti saya dulu.Diorg jemput sorang ex-student student setiap tahun.Tahun lepas,student first batch UUM. Tahun ni,saya..ex-student last year..maybe sebab relevant dengan keadaan semasa..

  6. Assalamualaikum Zul,

    Terima kasih kerana membakar semangat saya untuk menceburi bidang keusahawanan internet.Walaupun ilmu didada masih lagi belum mencukupi tetapi saya tetap ingin berguru dengan saudara Zul Smartusaha.
    Terima Kasih atas info yang diberikan

    Radhuan

  7. As’kum en Zul,

    rasanya saya akan tulis blog dlm English gak, tapi bukan pasal bisnes online. Kena yakin kalu nak tulis english ni. Biasa lah kalu tersalah grammer…

    Kalu x salah, en Zul dah ada 3 blog, salah satu tu blog english. Ok je blog english en zul yg satu lagi tu…

  8. kawan saya kate ada software yang boleh translate tulisan kita tari malay ke english… saya mintak kat dia… tapi dia suruh cari sendiri kat internet… dah puas saya cari… tak dapat jugak… ada tak software tersebut… kalau boleh camne nak dapatkannya…

  9. Walikard, betul, nak tak nak kena juga berbahasa inggeris. Bukan sampai meninggalkan bahasa ibunda kita, tetapi lagi banyak bahasa kita tahu, lagi bagus. πŸ˜‰

    Sham, tahniah. Kasi terbeliak sikit budak-budak u yang asyik nak jawatan besar jer. Tunjuk statement sham tu. Bukan nak menunjuk ke apa, tapi ada lagi mereka yang meremeh-remehkan kerjaya usahawan internet ni. πŸ™‚ Sekali lagi, KERJAYA.

    Wa’alaikumussalam en Radhuan. Mula dari bawah dan kukuhkan asas. InsyaAllah berjaya.

    Fauzan, dah tak ada alasan dah sekarang. Tulis jer dalam bi walau ada error grammar. πŸ™‚ Tapi dalam masa yang sama, kita improvelah sikit-sikit.

    alhaadi, huhu.. Ya, saya ada 2 blog bi dan 2 blog BM. Tapi sekarang nak utamakan yang BM dulu. Yang bi tu slow-slow jer. Masa… πŸ˜‰

    arm, memang ada. Tapi tak correct 100%, tapi bolehlah.. Tapi saya tak pernah guna pulak BM ke BI. πŸ™‚ Kalau ada baguslah..

    CypherHackz, hentam jerr.. Tapi jangan berlebih-lebih lak. Mentang2 lah tak kisah grammar ok ke tak, jangan lah sengaja guna grammar yg salah. hehe.. Tak gitu? πŸ™‚

    sAf-OnE, memang betul. Bab putus asa dan sabar ni lah yang menentukan kita ni dapat bertahan lama ke tak.. πŸ˜‰

  10. Pingback: Blog Usahawan & Perniagaan Internet
  11. “Shall I compare thee to a summer’s day?
    Thou art more lovely and more temperate:
    Rough winds do shake the darling buds of May,
    And summer’s lease hath all too short a date:
    Sometime too hot the eye of heaven shines,…….”

    Yup.. agak pelik jika kita dpt bg ayat BI kita perfect..
    Cuba tngok ayat Shakespeare tu.. Mengancamkan.. Senang utk dibuat..

    PS: Sorry terskipping plak ye zul..

  12. hmm… waa… aku lemah bahasa inggeris… baca ok, paham ok, speaking? oh no shit…

    takpe, kene polish lagi…

    p.s: dalam statistik faktor graduan menganggur kerana lemah bi, akulah antara penyumbangnye πŸ™‚

  13. Yang penting ialah kita mencuba…mencuba untuk menulis in English.
    Kalau kita tak cuba terus, maknanya kita sudah gagal, kerana tak berani nak membuka langkah pertama.

    Grammar, etc semua tu memanglah penting, tapi kalau kita selalu practice menulis, insyaAllah boleh… yang penting makulmat yang kita sampaikan tu mudah difahami, tak kiralah kalau bahasa yang digunakan mudah, tak ada ‘big words’ dan ‘extensive vocabulary’…
    if you can explain in simple terms and give benefit to your readers and subscribers, it’s far better than using bahasa canggih-canggih tapi satu habuk pun orang tak faham….

  14. kalau tengok omputeh pun grammar diorang hancus.. sama jer macam kite malay cakap melayu, tatabahasa ntah ke mana.. tapi ramai kalangan kita takut sangat nak cakap/ tulis dalam english sbb pemikiran kita dah terbiasa ngan sistem persekolahan yang mana selalunya bila tulis composition, cikgu BI bukan sekadar tengok idea penulisan, tapi dia cek sekali grammar.. tuh yang bila tengok sini merah, sana merah, rasa rendah hati.. last-last takde konfiden langsung nak cakap/ tulis BI..

    1. selalu dengar jugak tu pasal grammer omputeh yang lintang pukang tulisannya. mereka dah terbiasa cakap omputeh sebagaimana kita yang bercakap dalam bahasa melayu dan menulis melayu. mereka pun kena belajar berkenaan grammer jugak kalo nak menjadikan bahasa inggeris mereka tersusun elok2 dengan jayanya…

  15. hahahaaa… mana ada semuanya bleh tak errors kalo cakap atau tulish omputeh. broken english boleh laa kalo nak tulis dan cakap. namun ia boleh diperbaiki dari semasa ke semasa…

  16. nak cakap english ni yang gugup ni…hehe
    kalau menulis pun sama juga…
    kalau english tak ok, susah nak masuk global…
    kena lah belajar lagi…

    han

    1. kena berlatih menulis sambil ambik tahu grammer. jika tak boleh juga boleh laa try sentiasa menulis dan menulis setiap hari untuk memantapkan lagi gaya penulisan bahasa inggeris tersebut…

  17. broken english… kata pak saudara saya. beliau pasal english memang okeh punya. selalu baca nst, sebb beliau lepasan doktor ijazah phd.

    kalo untuk spm doluu dapat laa pangkat lulus boleh makan. pakai hentam sahaja laa tulis karangan mana yang patut. hahahaa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *