Bukan Begini Caranya

Lihatlah emel di bawah. Masih ramai yang melakukan promosi melalui internet secara salah. Mereka yang melakukan SPAM ini tidak sedar mereka melakukan sesuatu yang salah di sisi undang-undang.

emel-spam

Saya pun tidak pasti mengapa hal ini berlaku. Sama ada mereka tahu cara yang betul atau tidak, saya tidak pasti. Mungkin mereka sudah tahu ia salah, tapi “malas” atau tidak sanggup keluarkan modal untuk melakukan cara yang betul. Atau mungkin mereka tidak tahu kerana tidak ada rasa untuk belajar atau mungkin telah dipengaruhi.

Dan yang pasti… Kebanyakan yang dipromosikan itu adalah skim cepat kaya. Harap-harap mereka semua di atas sudah kaya-raya hendaknya.

ps. Bagi kita usahawan internet yang sudah tahu cara yang betul, perjuangan kita belum selesai.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

46 thoughts on “Bukan Begini Caranya

  1. memang kebynkannya skim cepat kaya…
    ada juga sesetengah masih menganggap
    skim-skim yg disebarkan tu satu cabang
    menjana duit di internet…

    disebabkan antara mereka mendapat tahu
    mengenai skim-skim tersebut di dalam email,
    mereka melakukan perkara yg sama apabila
    cuba menghebahkan kehebatan skim-skim ni…
    Lantas, terjadinya spam yg berleluasa…

  2. Cepat dan mudah. Orang kita kebanyakannya nak cepat je sampai tak sedar cara yang dipilih tu salah. Perisian pun dah bertimbun yang boleh menggalakkan lagi seseorang jadi spammer. Harap-harap diaorang ni sedar suatu hari nanti.

  3. Spam terjadi kerana adanya sambutan dari yang dispam terutama yang melibatkan boleh buat duit. Seperkara lagi itulah cara yang diajar pada mereka tanpa mengetahui perkara tersebut adalah salah dan seterusnya lagi dah tau salah tapi buat tak tau aje.

  4. emm letih gak dgn spammers ni makin dilarang makin dibuat..spammers skrg bkn sahaja dari segi email,sms pun dah ramai spam

  5. Yang saya perasan, spammers ni kebanyakkannya dari golongan skim cepat kaya dan MLM. Mereka ni buat merketing macam ‘machine gun’. Ditaburnya semua peluru tak kira orang tu minat atau tidak. Kadang2 baru je bertegur 2-3 kali terus berceramah 2-3 jam pasal produk. Ini kira spam la ni.

    Sebaliknya IM macam ‘sniper’. Sasaran lebih targeted. Tak bising2 macam ‘machine gun’, tapi diam2 dapat ribu2 sebulan.

  6. Salam… betul tu dalam salah satu email saya pon penuh dgn email SPAM camni. Ada yang MLM, skim cepat kayap, dan ada juga yang send email 18SX. Hmmm.. Saya pon naik malu nak buka email, sebab takut orang nampak email camtu.. Saya pon hampir terjebak dgn teknik promosi macam tu. Alhamdulillah saya cepat tahu benda macam tu salah. Kalo tak ssh gak kan..

  7. kes-kes spam ini sampai bila pun tak berhenti
    kita yang dok rajin bukak email yang selalunya terkena
    saya biasanya dapat email seperti, saya terus delete aja

  8. sy sdg brhempas pulas blaja ilmu brkaitan internet marketing ni..agak rumit di awalnyer tp berkat usaha gigih insyaAllah akan berjaya jua hndaknyer…

  9. yup… perjuangan blm selesai… kena sedarkan orang2 cmni…. kadang2 gunakan ayat2 'nak bantu orang melayu berniaga' tak kurang jugak yang guna ayat 'amal jariah' utk tarik perhatian org melayu muslim.

  10. dulu saya pernah tertipu dengan email2 spam sebegini…tapi sejak mengenali perniagaan internet sebenar, saya TIDAK AKAN SEKALI-KALI lagi terlibat dengan skim cepat kaya yang menipu daya ini…huhuhu

  11. Yg join skim cepat kaya ni, rasanya org2 yg baru berjinak2. Mereka x sedar itu adalah skim cepat kaya yg berselindung kononnya business internet, affiliate dan sebagainya. Mereka yg dh prnh terjebak, mungkin dh lali dgn perkara2 spt ini.

  12. Mungkin mereka ni x tahu yang mereka sebenarnya telah spam email orang. Atau x tahu pun apa itu spam dan mereka ni bru berjinak dengan internet marketing. Mungkin IM yang lain perlu bykkan promosi anti spam ini untuk beri kesedaran tentang bahaya spam kepada mereka ini.
    P/S:letih nak delete email spam ni 🙁

  13. Baru2 ni sy ada mendapat satu software dari seseorg. Software ni mmg digunakan oleh si SPAM utk scan email2 di blog yg popular seperti blog ni :p

    Untuk mengelakkan email anda di scan secara FREE, bila memberi komen di blog email tu jgn ler letak email yg original di ruangan email.

    Hanya pandangan semata2 🙂

  14. Mereka yang melakukan spam ini biasanya tidak berapa serious dengan ‘bisnes’ mereka. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam…

  15. Paling lemah ialah bile email kita dah tersenarai dalam email2 milik spammer ni..letih dah nak klik as spam..Hampeh tul depa2 ni..

  16. Ini semua kerana “Nak Cepat”. Dia orang ni tak fikir implikasi yg mendatang. Kalau kita benar-benar menjalankan perniagaan dan faham istilah “PERNIAGAAN” itu sendiri, pasti perkara scam2 tidak akan berlaku. Seorang usahawan akan sentiasa memikirkan kesan jangka panjang, bukan setakat buat duit aje. Tidak dinafikan cara scam sebegini ada juga yang “mengena”, tapi persoalannya sampai bila. Tak kan bisnes hanya untuk hari ni aje. Bak kata orang putih “Hit & Run”.
    Apa-apa pun pokok pangkalnya kita perlu tanya dan jujur pada diri sendiri. Apa yang sebenarnya matlamat kita.

  17. Semoga Smartzul dan Commentars sentiasa sihat-sihat hendaknya.

    Sebab “jenuh berperang” dengan mereka. Ini pendekatan yang saya lakukan. Sebab mereka sesuka hati je spam, so, kena guna kaedah “against fire with fire”

    1. Pada mailing list (getresponse/aweber), add sahaja nama mereka sebagai “new subscribers”, dan group khas. Mereka dah free2 bagi email mereka kan, so amik je la 😀 . Mereka melenting ke? taklah – against fire with fire la katakan.

    2. “Tarbiah”kan mereka dengan tindakan yang telah mereka lakukan..Cerita “industri spam” ni macam mane. Mereka kekadang tak tahu dan kurang maklumat tentang kesalahan mereka, tak boleh nak marahkan mereka jugak. so, why not sedarkan mereka dahulu, right

    3.Then, buat newsletter tentang peluang perniagaan internet…Promote produk sendiri, produk reseller dan program affiliate yang disertai

    4. Earn sales and money 😀

    Dari sakit ati kat mereka, baik manipulate mereka… :-))

    1. Yup. Itulah maksud saya dengan perjuangan belum selesai iaitu MENDIDIK MEREKA. Dulu, kita pun sama juga buat benda macam ni. Kini, giliran kita pula mentarbiah mereka. 😀

      Saling berpesan2 lah di dalam kebaikan.

  18. salama

    betul tu
    memang banyak e-mail cepat kaya SPAM macam ni
    biasanya, penerima tak akan baca pun
    diaorg akan terus delete – termasuk la saya 🙂

    kebanyakan orang nak buat keje senang
    nak kaya pun senang
    tak nak bersusah payah
    so, mereka SPAM jelah

    banteras SPAM!

  19. Ini komen pertama saya keatas blog smartusaha.

    Spam ni memang menjadi satu kesalahan dan tidak
    beretika. Apatah lagi dunia IM malaysia masih kecil
    dan sedang rancak membangun.

    Harapan sebagai newbie…jadilah
    IM yang jujur…Belajar cara membina
    perniagaan intenet daripada mereka yang
    berpengalaman..mgkn spt Zamri Nanyan,
    dan saudara Zul sendiri.

  20. biasa la benda murah dan free.. tak perlu modal.. diaorg cut n paste je email korang tu..

    Hmm diaorg ingat boleh berjaya ke teknik marketing yg camni.. spam email orang.. kalau aku delete je.. tak baca langsung.. dan aku pasti gak korang confirm delete terus email camni ye tak..

  21. Hi Zul ingat saya lagi

    best dapat jumpa Zul walopun tak dapat bercakap banyak masa seminat tempohari…

    Yup saya pun masih terima banyak email spam rasanya tak berkesudahan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *