Buat Ecover Anda Sendiri

Saya rasa, semua orang dah tahu apa itu ecover. Malah mungkin hari-hari tengok ecover.

Tapi, tak semua orang tahu buat ecover sendiri. Kalau upah designer, boleh cecah puluhan sehingga ratusan ringgit. Itu baru satu. Kalau banyak? Ratusanlah jawabnya.

Jadi, alternatif untuk berjimat adalah dengan mencipta ecover sendiri.

Kini, alasan tak tahu dan tak pandai bukan alasan yang boleh dipakai lagi. Dulu, saya juga terpinga-pinga, macam mana lah designer boleh buat ecover yang banyak walhal mereka bekerja seorang diri.

Lantas saya pun korek-korek lah rahsia dan akhirnya saya tahu yang mereka guna ecover script rupanya. Ya, script.

Dengan menggunakan ecover script, kita cuma perlu load sahaja pada perisian Phostoshop dan kemudian masukkan teks, imej jika perlu dan kemudian klik, klik dan klik. Kemudian? Siap. 😀

Itu sahaja langkahnya berbanding dengan design tanpa pakai script yang sudah pasti ambil masa berjam-jam lamanya. Ok, mungkin masih ada yang tak faham apa lah script ni walaupun dah tahu kegunaannya.

Script ni macam skrip drama dan filem lah. Apa yang dicakap dan digayakan oleh pelakon semuanya ikut skrip. Jadi macam tu juga ecover script yang mana ia mengandungi ‘command’ (arahan) ke atas perisian Phostoshop agar melakukan sekian dan sekian ‘action’.

Dan bagaimana script ini dibuat? Caranya adalah, semasa designer sedang membuat apa-apa design, mereka akan rekod setiap langkah dan fungsi yang telah digunakan dalam tempoh tersebut.

Tip: Dalam perisian Photoshop ada fungsi ‘recording’ khas untuk buat script ni.

Ok, dah lah tu ya. Hal-hal teknikal ni tak perlu tahu sangat. Anda hanya perlu tahu load script, masukkan teks dan imej, kemudian klik dan klik. Yang penting ecover yang anda mahukan siap dalam beberapa minit.

Di mana anda boleh dapatkan ecover script?

Anda perlu beli daripada mana-mana designer. Dan berita gembiranya, Nurul atau lebih dikenali sebagai LuvLee telah melancarkan produk beliau iaitu ecoverJualan.

Dengan menggunakan ecover script beliau, anda boleh menghasilkan banyak buah bentuk ecover:

Saya tak perlu bercerita panjang lebar. Malah saya menggelengkan kepala apabila Nurul bagitahu pada saya harga yang diletakkannya adalah RM45.00 sahaja.

Jika anda beli di pasaran luar, harganya boleh mencecah sehingga USD97.00. Jadi, anda patut berterima kasih kepada Nurul sebab meletakkan harga mampu milik untuk semua orang.

Untuk maklumat selanjutnya, sila ke laman web EcoverJualan ini. Kepada 100 pembeli pertama, anda akan mendapat bonus istimewa daripada Nurul.

Klik di sini untuk tindakan selanjutnya.

.

PS. Ada lagi artikel pasal ecover script ni. Klik di sini untuk membacanya.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *