Buat Duit Online Sampingan dengan ‘Mudah’!

Apa khabar semua? Moga ceria hari ni, kalau tak ceria, ada masalah, ia normal. πŸ™‚ Atasi lah masalah itu dengan sebaik-baiknya. Salah satu cara, bacalah buku motivasi dan cerita-cerita kejayaan mereka yang telah berjaya. Itulah cara saya, masa semangat kurang atau energy motivasi itu di tahap rendah, saya akan membaca buku motivasi. Minggu ini sahaja, saya telah membeli beberapa buah buku untuk memantapkan lagi ‘isi dalaman’ saya agar semakin mantap. Nak berjaya, ilmu kena tambah.

Baiklah, kembali kepada topik, saya ulang balik mengenai program affiliate bagi Pakej Ebook Kit Blogger saya. Buat masa kini, sudah seramai lebih kurang 160 orang yang menjadi agen bagi program affiliate ini. Dan komisen terkini yang tertinggi adalah RM45 (hanya 3 jualan ebook!). Lain-lain hanya mengumpul RM15 sahaja.

Anda perlu tahu, untuk buat duit melalui program affiliate ATAU dalam erti lain menjadikan prospek anda membeli melalui link affiliate anda, BANYAK perkara berkaitan yang perlu diketahui:

1. Sales letter mempunyai conversion rate (CR) yang baik. Buat masa sekarang, nilai CR sales letter ebook saya agak tinggi juga. Sebagai info untuk anda, saya menggunakan pelbagai teknik pada laman web jualan tersebut. Nilai conversion rate yang paling kurang (standard) dan kira dah ok adalah 1%, iaitu daripada 100 pelawat, 1 orang akan beli. Anda perlu tahu hakikat ini. Jika 100 orang yang anda bawa dan 1 orang beli, ia adalah perkara normal. InsyaAllah, saya akan cuba pertingkatkan CR web jualan saya itu.

2. Kekerapan dan teknik promosi anda. Jika anda hanya mempromosikan hanya sekali melalui cara tertentu, anda perlu melakukan berulang kali. Ingat, JANGAN spam yer. Teknik yang digunapakai juga mesti efektif dan ber-variasi.

3. Kesungguhan anda. Ya, walaupun produk yang anda promosikan bukan produk anda sendiri, program affiliate adalah salah satu cabang perniagaan internet. Anda mesti menganggap anda adalah separuh atau sebahagian daripada entiti yang terlibat bagi produk ini, baru anda ada ‘keghairahan’ dan kesungguhan dalam usaha promosi.

Itu sahajalah tip dan perkongsian saya pada hari ini. Ia juga boleh digunapakai untuk produk anda sendiri atau program affiliate yang lain.

Wassalam.


Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

10 thoughts on “Buat Duit Online Sampingan dengan ‘Mudah’!

  1. Betul lah tu en Pyan. πŸ™‚

    Dalam ebiz, kita tak boleh berharap dengan sekali promote, orang terus beli. Kita kena buat “communication” dengan mereka dengan berkesan. πŸ˜‰

  2. Satu artikel yang bermanfaat.

    Ramai orang sangka apabila conversion rate sekian-sekian, bila dia hantar 100 orang dia akan dapat sekian-sekian sale. Bila tak dapat sale, dia merungut.

    Rupanya traffik dia refer hampir semuanya tak relevan dan tak targetted. Iklan di laman web autosurf, ffa dan yang sewaktu dengannya. Patutla πŸ™‚

    Harap lebih ramai affiliate ambil perhatian perkara ini. πŸ™‚

    1. Betul tu bro, yang penting kena cari trafik yang kita sasarkan. Contoh kalau produk tu berkenaan dengan motorkar, promote la kat forum2 atau weblog motokar.

      Ni pergi tempat orang yang nak niaga motorkar jugak. mana la diorang berminat sbb diorang pun nak niaga motor gak kan.

  3. Hi…

    Pls dont be surprise…suddenly jer saya bagai komen! Minta maaf ye..
    Actually saya terjumpa blog ni and terus baca and very informative and supportive network is what i can see…
    Saya terpanggil untuk memberi komen apabila terlihat perkataan yang ditulis oleh you iaitu ‘jangan spam yer’…

    Spamming adalah satu perkara yang amat membosankan semua org…all over the world!! Most people are now really concern about spamming but from what i can see (based on my experience)…our local people not really concern about this…all they care is just sending the email ads after they got/obtain an email addresses! Just to promote and keep promoting without concern about other people privacy and the best word is blasting email ads to get sign-up..leads or sales!

    Perbuatan sebegini adalah perbuatan tidak beretika sebagai seorg internet marketer/e-preneur/internetpreneur dan yang sewaktu dgnnya..

    Yes you are right! They dont event care whether the email address is their targeted market or not! Just blasting:0)

    So…saya percaya you yang sudah agak kukuh dgn malaysian internet marketing based would be a great platform to educate more regarding this matter…from what i can see…you have develop a very successful online business locally…Tahniah!

    Sure great kalu you bleh remind and keep educate regarding the matter in your forum, blog or etc…me too will try to do my part!

    Just to be honest…i feel glad stopping by to your blog and read your reviews and others related to online biz…really have fun…

    Wish you the best and having a great success!

  4. Hai Khairil, thanks alot for ur comment. I’m so glad.. πŸ™‚

    Hopefully you can share more and more your experiences in this blog or any forums that relate to the internet business like wangcyber.com.

    Thanks again.

    Sabri, betul tu.. TARGETED traffic AMAT AMAT penting. That why dalam special report saya pasal iklan banner, saya ada tekankan pasal ni. Nak iklan, iklankan di laman web yg relate dengan produk yang nak dipromosikan.

    PS. Sesaper yg tak download lagi ebook free saya pasal iklan tu, leh download kat sini: http://smartusaha.com/iklan. Abaikan peluang iklan kat blog ni sebab saya dah tutup. πŸ™‚

    Wassalam.

  5. haa… memang betul. kalu dah siap website kena promote la. hubungi prospek beberapa kerap yang boleh. dan kena buat komunikasi yang efektif.

    jangan mudah mengalah. jangan mudah putus asa. usahawan mesti terus maju ke hadapan. kena berani dan berinformasi.

    ebook belum ada lagi. program affiliate sendiripun belum ada lagi… mungkin tahun depan bolehlah buat perancangan yang lain pulak. hehhe

    selamat maju jaya.

  6. kesabaran diperlukan, usaha promosi berterusan dan membina rangkaian perniagaan menjadi kekuatan bagi jualan sesuatu produk kita.
    ibarat, mengasah belakang parang, lama-kelamaan tajam juga jika diasah setiap hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *