Sub Blog Terbaru: Idea Bisnes Terkini

Dalam masa 2 jam, saya selesai menghasilkan sebuah sub-blog yang diberi nama idea bisnes. Tagline blog ini adalah “Modal Kecil, Untung Berganda”.

Tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk berkongsi idea-idea bisnes yang tidak memerlukan modal yang terlalu besar. Namun modal yang kecil tidak semestinya puluhan ringgit sahaja. Pada pandangan saya, modal kecil ini adalah RM5000 ke bawah. Kiranya idea bisnes yang menggunakan modal bermula RM1 ataupun paling besar sebanyak RM5000.

Telah ramai orang yang berjaya bermula dengan hanya modal kecil sahaja (bawah RM100 pun ada). Mereka bermula secara kecil-kecilan dan menggunakan apa yang ada. Kemudian setelah ada simpanan hasil daripada perniagaan, mereka kembangkan lagi sehingga wujudnya sebuah perniagaan yang berkembang pesat.

Idea Bisnes Logo

Saya sengaja memisahkan blog idea bisnes daripada blog utama smartusaha.com ini agar dapat lebih fokus kepada idea-idea bisnes sahaja di sana. Idea-idea bisnes yang akan dikongsikan bukan hanya perniagaan internet, malah perniagaan-perniagaan konvensional juga.

Walaupun idea-idea bisnes yang dicadangkan memerlukan modal yang kecil (rendah), ia bukan bermaksud usahawan perlu berfikiran kecil. Sebaliknya masing-masing usahawan sudah menanam impian yang besar di dalam minda dan jiwa, cuma sahaja kita bermula dari bawah. Memulakan, belajar, meminimakan risiko dan seterusnya mengembangkan bisnes sehingga ke tahap yang lebih besar.

Harapannya dengan wujudnya blog idea bisnes tersebut, ia membantu bakal-bakal usahawan dan usahawan sedia ada mendapatkan idea untuk memulakan perniagaan.

 

.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *