Bina ASET Anda Sendiri

Ramai Internet Marketer yang baru mempunyai persepsi bahawa mereka perlu dikenali, terkenal dan sudah lama berniaga di internet, maka barulah orang lain nak bekerjasama dengan mereka atau barulah mereka boleh buat duit dengan banyaknya.

Mindset sebegitu salah sama sekali.

Jika anda mahu mendapat perhatian oleh IM senior atau sesiapa sahaja, ATAU berjaya tanpa bantuan sesiapa, anda perlu membina ‘ASET’ anda sendiri. Aset yang saya maksudkan adalah:

1. Blog yang mempunyai trafik yang tinggi
2. Senarai emel (LIST) yang besar & berKUALITI
3. Rangkaian laman web / produk yang berjaya

Saya ada kenali ramai usahawan internet yang tak guna kaedah JV pun, malah mereka tak dikenali pun. TAPI mereka tetap buat duit yang amat lumayan di internet secara diam-diam. Mengapa?

Sebab mereka ada aset mereka sendiri di internet. Sebab itu mereka tidak perlu minta bantuan sesiapa.

Di dalam perniagaan, jika kita sering bergantung harap kepada orang lain, sampai bila-bila lah kita tak akan berdikari. Malah yang paling teruk, kita tidak membina aset kita sendiri.

Penulis: Mohd Zulfadli


(SmartZul) adalah seorang penulis dan usahawan Internet sepenuh masa. Beliau memulakan perniagaan melalui Internet sejak tahun 2005, dengan memfokus kepada bidang penulisan dan penerbitan secara online. Beliau turut aktif berkongsi ilmu dan pengalaman melalui blog dan juga komuniti Facebook. Klik menu Hubungi di atas untuk menghubungi beliau.

SERTAI NEWSLETTER SMARTUSAHA.COM
Sertai newsletter SmartUsaha.com untuk mendapatkan info dan tip-tip perniagaan dan pemasaran Internet terus ke emel anda.
Kami benci spam. Emel anda selamat bersama kami.

Komen Guna Facebook:

comments

4 thoughts on “Bina ASET Anda Sendiri

  1. emm memang ramai yang buat duit walau tak guna teknik jv sekalipun…harap artikel kali ni akan lebih membantu mereka yang mula berjinak-jinak dengan perniagaan internet supaya tidak terlampau berharap dengan orang lain…..

  2. Betul tue bro.. Yang penting mesti bina aset sendiri dulu.. Kredibiliti juga penting. Kena memulakan langkah, jika hendak ceburi dalam sesuatu.. P/S: Bro, mcm mana tentang mesej hari tue? Ingat ker? Hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *